Mr. Ivan Šešo

Mr. ivan šešo
PREDGOVOR SEDMOJ KNJIZI PORUKA PRAVI ŽIVOT U BOGU

Mr. IVAN ŠEŠO, DUHOVNIK, ĐAKOVO, RECENZENT OVIH PORUKA

Jedva da je potrebno pisati ovaj predgovor nakon tolikih iz pera poznatijih teologa i ljudi Crkve kao što su Rene Laurentin, Robert Faricy, Frane Franić, Ljudevit Rupčić i drugi. No, da ispunim želju naše revne prevoditeljice Vassulinih knjiga gospođe Marije-Dragice Vukić, rođ. Jurić, i obećanje dano u Đakovu prigodom Vassulina posjeta, pišem ovih nekoliko redaka predgovora i preporuke za sedmu knjigu PRAVI ŽIVOT U BOGU.

Za Vassulu sam prvi put čuo u ljeto 1993., kada sam zamjenjivao hrvatskog svećenika Ivana Mihovilovića u San Franciscu. Tada sam od jedne skupine molitelja Krunice u toj američko-hrvatsko-slovenskoj zajednici dobio na dar prvu knjigu Vassulinih bilježaka na engleskom s dobrim predgovorima poznatog Laurentina i moga nekadađnjeg profesora duhovnosti našeg stoljeća na rimskoj Gregorijani, Roberta Faricy-a, DI. Vidio sam i vrpcu sa snimkom Vassulina nastupa u Americi. Bilo je zanimljivo, dojmljivo, ali sam kao sve privatne objave promatrao s određenim upitnostima i suzdržanošću. Premda je sadržaj bio posve u redu, katolički, prisnost "zapisničarke" Božjih poruka s osobama Presvetoga Trojstva, Blaženom Djevicom i anđelima djelovala mi je pretjerano. S vremenom se i ta pretjeranost smanjila, tako da je bila sve prihvatljivija, napose uz naglašenost evanđeoske Objave i cjelovitosti vjere.

Kasnije sam sreo Vassuline prijevode u domovini, samu prevoditeljicu u Osijeku, Vinkovcima i Đakovu, da bih napokon imao radost susresti i samu Vassulu i njezina duhovnika, redovnika Michaela O'Carrolla. Bilo je to u Đakovu i Osijeku, u siječnju ove godine. Jednostavnost, skromnost i čednost ove Božje svjedokinje, kao i njezinog pratitelja, s tolikim naglaskom na jedinstvu kršćana, Euharistiji, Duhu Svetom, Bogorodici, Papinom prvenstvu, sakramentima… približila mi je njezina svjedočanstva i uvjerila o vjerdostojnosti svjedokinje. Dakako, da se i ja, kao i svi katolici, podlažem sudu Crkve i ovdje izražavam svoju ljudsku vjeru u prihvatljivost poruka, koje aktualiziraju Evanđelje i potrebu obraćenja u naše dane. Uzmu li se u obzir i obilni duhovni plodovi susreta s Vassulom i njezinim knjigama, možemo i ovu lijepo preporučiti.

Đakovo, Spasovo, 1995. mr. IVAN ŠEŠO, duhovnik

*************************************************************

PREDGOVOR

mr Ivan Šešo, duhovnik

Tako je znakovito da sam knjigu Jacquesa Neiryncka "ZAGONETKA ZVANA VASSULA" dočitao baš danas, na spomendan velike žene našega doba, Edite Stein. I dogodilo mi se slično kao Editi, kad je u jednoj noći pročitala knjigu života Terezije Avilske i zaklopivši je u sebi usklinula: "To je istina!" I odlučila postati katolkinja.

Dočitavši ovaj prijevod ne znam čemu sam se više divio: vještini novinara ili Vassulinoj iskrenosti.

Dobro je da imamo takvu jednu knjigu u vezi s Vassulom. Što više je čitam to sam uvjereniji da je zaista "prava" primateljica poruka, koje joj Bog daje i da je samo pitanje vremena kad će se to i šire uvidjeti i priznati. Znam da je u mnoštvu sličnih pojava potreban oprez pri prosuđivanju i stoga razumijem određenu suzdržanost službene Crkve, čijem se sudu, dakako, podlažem.

Ipak, prateći rad ove izuzetne žene, "pravoslavke koja katolički vjeruje", osjećam sve više vrijednost toga djela i korisnost za mnoge duše, željne ovakvog oblika priopćavanja "pravog života u Bogu".

Stoga, nadovezujući se na svoj predgovor hrvatskom izdanju Vassuline VII knjige, danas mogu izraziti još više svoje uvjerenje da je dobro imati i preporučiti ovu svojevrsnu knjigu za izdavanje i čitanje, u svrhu duhovnog rasta i proširenja vidika vjere, nade i ljubavi.

Molim za sve suradnike na ovoj novoj knjizi i želim mnogo dobrih plodova.

mr. IVAN ŠEŠO, duhovnik

Samobor, Tabor, 9. kolovoza 2002.

Spomendan sv. Edite Stein, sestre Terezije Benedikte od Križa

**********************************************************

Mons. Ivan Šešo

17. studenog 1939. - 19. sječnja 2008.

Dragi prijatelju i brate, hvala i molite za nas!

Marija Dragica