Poruka od 12. veljače 2000.

BLAŽEN KOG IZABRA I K SEBI UZE

12. veljače 2000.

Iz Palače svoje, Jahve, Kralju moj,

ali i Oče moj,

Ti si me zalijevao,

sve dok suha zemlja nije imala sve što Nebesa mogu ponuditi.

Upotrijebio si vjetrove kao glasnike

i žarki plamen kao sluge,

da svakoj rasi navijestiš slavu svoju i veličinu svojega Imena.

Da! I ja ću nastaviti govoriti o Tvojim čudesima u pjesmi,

jer sam se Tebi posvetila…

Mir, dijete moje![1]

Sve što sam ti dao, dolazi od Svete mudrosti! To je način na koji sam uvijek radio sa svojim prorocima. Ja sam govorio i oni su vjerovali! Stalno kupani u mojoj Svjetlosti oni su boravili u mojoj volji! Poznajući njihovu ljudsku krhkost, moj pogled, poput majke koja prati svoje dijete, pratio je moje izabranike, da ih drži daleko od priklanjanja k svjetovnim sklonostima. A onda u svojoj velikoj dobrohotnosti, ali i s veseljem, dao sam im posebne milosti da ih pripravim za njihovu zadaću, zadaću koja je obično iznad njihovih ljudskih sposobnosti. Dajem im zaštitu, zaklanjajući ih pod svoja krila.[2]

A ti, koju sam podigao s nakanom, i na koju sam urezao svoje Sveto ime, ja ću te opskrbiti svim onim što ti je potrebno da natjeram lavove i zmajeve da riču od straha. Jer oni će znati da je JA JESAM s tobom.

Moja svemoćna ruka ne oskudijeva u sredstvima zaštite. Pa da bih zaštitio svoje Sveto ime, sada urezano na tebe, ja sam te ogradio svojim rukama, kao što čovjek ograđuje svoje imanje od provalnika. Ja sam te ogradio i koji bi se junak sad usudio doći da bi mi se suprotstavio i prijetio mojem izboru?

Čudo je osobno istupilo odozgo da oživi taj umirući naraštaj, pokazujući svoju suverenu moć, ali i milosrđe, kroz svoj Božanski rad u tebi, na najneizreciviji način. Ja sam sipao svoju mudrost, kap po kap, kao destiliranu smirnu, u tvoje uho da bih otvorio tvoj sluh.

Ah,[3] kolike sam radosti pobrao dok sam izvodio to čudo čudesa! Kakvo sam božansko zadovoljstvo imao od svojega blagonaklonog djela milosrđa, predviđajući da je obnavljanje pri ruci! Kolika je radost i veselje ispunilo moje Srce dok sam te oslobađao iz tvoje bijede i tvoje navezanosti na zlo privlačeći te k sebi kako bi postala dijete koje će biti uvijek u igri sa mnom!

A onda, da bih prikovao tvoje oči na svoje kraljevsko dostojanstvo, i da se uvijek sjećaš našeg zaručništva, položio sam najslađe poljupce na usne koje će slaviti moje Ime. Povećavam tvoju pozornost na svoju najvišu slast, tako da te čujem kako govoriš: "Gospodin Bog me je zaručio, odjenuvši moju dušu samim sobom! Ah, kako je samo ugodno našem Gospodinu kad je duša podatna i voljna, jer će njegova neprobojna Mudrost naći put u nju [4] i uvijek je sve više privlačiti u sebe!"

Sveto pismo kaže: "Blažen kog izabra i k sebi uze:

On boravi u dvorima tvojim!" [5]

Da, blažen je, jer ja ispunjavam svojega odabranika dobrim stvarima moje Kuće, a te su dobre stvari svete pouke koje dolaze iz mojih usta. A onda uljepšavam svojega proroka nebeskim blagom i sjajem, a to su krjeposti. Svoj hram želim svetim i čistim! Svoj oltar želim neporočnim i blistavim kao tisuće dragulja! Njegov jezik pretvaram u dvosjekli mač da ide i govori protiv oholosti i bahatosti, protiv svih ispraznih govornika, protiv sve ljudske oholosti, protiv svakoga koji je po ljudskome smatran velikim, protiv nepravde i protiv svih koji se suprotstavljaju mojemu zakonu ljubavi.

Zadovoljstvo mi je biti u mojemu boravištu,[6] jer se moj duh odmara u njemu koji će roditi moju Riječ, zaručenu s Istinom. Moj je prorok poslan van kao moj kraljevski veleposlanik na svaki opaki ugao ove zemlje da hvali moju pravednost, ljubaznost, svetost, krjepost i da vas sve podsjeti na moje putove, podsjećajući svakog čovjeka iz svih slojeva:

- Pomazanje siromašnih u duhu, JA SAM!

- Jamac vašeg dobra, JA SAM!

- Sjajni Bog i Izvor uzvišene ljubavi, JA SAM!

- Vladar i Zaručnik svega stvorenja, JA SAM!

- Obnovitelj i Svjetiljka tijelu i duši, JA SAM!

- Utješitelj progonjenih u pravednoj stvari, JA SAM!

- Melem i Pomazanje bolesnih i umirućih, JA SAM!

I da sam ja vaš Gospodin i Bog, ali i vaš Prijatelj, vaš sudrug, ali i vaš Otac! Ja vam se, naraštaju, neprestance dajem da usavršim vašu sliku koju ste vi toliko izobličili i okaljali svojim zlim djelima, svojim grijesima i svojim upornim odbijanjem da me priznate za svojega Oca. I ako ja neprestance dajem sebe, to je zato da bih vas po milosti uzdigao i da kroz milost vaš pogled bude obnovljen da vidi nevidljive stvari koje se nikad ne iscrpljuju.

Zato ja svojom dobrom voljom podižem proroke jednom riječju svojih usta, da ih pridružim svojem Srcu. Ja, Presjajni Bog, unaprijed sam znao, mnogo prije vašeg stvaranja, za taj veliki raskol. Nemam li onda pravo podići proroke? Čitavo se Nebo raduje otad jer smo se u svojoj milostivoj ljubaznosti sažalili na vašu otupjelost. Podigao sam proroke da izravno prime, u svim vremenima, moje nebeske pozive, združene s bujicom milosti. ©

MOJA RIJEČ SVJEDOČI NA ZEMLJI

S njima dijelim, izravno po njihovu srcu, sva svoja božanska djela. Ja sam im udahnuo i udišem nadahnuća svojega Srca u njihovo srce, tako da oni vjerno svjedoče. I ako kroz njih sablažnjavam mnoge ohole ljude, to je zbog njihovih[7] putova, a ne zbog mojih.

Zbog svoje gorljivosti da spasim taj naraštaj podigao sam proroke i zaručio ih sa sobom. Učio sam ih kako da svoje vrijeme provode sa mnom, i kako da dijele svoj život sa mnom dok su još na zemlji.

U skladu s tom milosti koju sam im dao, u ove dane Ja silazim, zajedno sa svojim Sinom i svojim Duhom Svetim, kao tri Svjedoka. Ja sam Duh[8] u kojem šaljem svojega Svetog Duha Istine[9] da bude zauvijek s vama i vodi vas k potpunoj Istini.

Promišljajte o mojem milosrđu i klanjajte mi se. Riječ[10] je bila kod mene i On postoji od početka. On, koji je najbliži mojemu Srcu, svjedočio je i učinio me poznatim vama. Moja Riječ svjedoči na zemlji, kao što Ja i Duh Sveti svjedočimo. Moj Sin, Isus Krist, koji je otkupio svoju Crkvu svojom vlastitom Krvlju, svjedoči svojom Krvlju,[11] a Duh Sveti, koji vas vodi k potpunoj Istini[12] svjedoči vodom[13]. U svemu mi smo tri Svjedoka i sva trojica od nas slažemo se, jer smo samo Jedan Bog,[14] s jednom voljom, jednom moći i jednom vlasti. I možete pripisati moć, svetu mudrost i neizmjernu dobrotu, svoj trojici od nas.

Ljubav me nuka, naraštaju, da nekima dam duha proroštva, tako da oni izvrše ono što sam im naredio da učine. Oni su u izobilju hranjeni medom[15] i uljem[16] da naviještaju veličinu mojega Imena. Da ih održim utemeljenim u Istini i razboritom rasuđivanju, ja sam ih mnogo puta korio, ispravljao i učio, tako da postanu pomazanje onima koje dovodim natrag u svoju Kuću. Ja sam ih poučavao svetom mudrošću i mudrost je potpuno ostvarena ispunjenjem Zakona.

Svoje sam proroke učio da o meni razmišljaju u mojoj svetosti dopuštajući im i dajući pristup k svojoj plemenitosti, da se vesele u mojoj izravnoj nazočnosti i kušaju moju slast. ©

Zato jedina teologija, i posebno bih naglasio, jedina istinska teologija, jest kontemplacija o meni, vašemu Bogu, i predokus blaženog gledanja. To je istinska i sveta teologija! Nije to učeni neki teolog koji ispiše papire svojom teologijom i to ga okrene u proroka te prorokuje. Ove sam ja, osobno, pomazao pomazanjem svoje ljubavi, ugradio ih čvrsto u svoje Srce da dosegnu ono nutarnje Božansko i posebna nadahnuća koja se nalaze u mojemu Srcu da budu izrečena poput ognja mojem narodu .

Ah, Vassula, koliko sam put čuo sa zemlje podrugljivi smijeh i bahatost, uz zlovolju i gluhoću također, kad ih ispravljaš u moje Ime! Da, grješnici odmahnu na prijekor, pronalazeći sve vrste izgovora da bi činili ono što oni hoće. Ja se očitujem na najneizreciviji način svojim prorocima! Da, dok su još na zemlji, i oni su svjesni te milosti.

Ja ih odijevam samim sobom, ja odijevam njihovu golotinju, uljepšavajući ih samim sobom, i oni to znaju. Oni su svjesni moje Božanske nazočnosti u tijeku kontemplacije.

Ja sam te pomazao da bi od mojega Srca crpila sva božanska nadahnuća za svaku potrebu, kako bi bila dana mojem narodu kao pomazanje i kao osvježavajuća jutarnja rosa na ispucanu zemlju! Ja sam te također po milosti učio kako da tumačiš moje želje. Ja sam kroz tu Božansku objavu rekao, ali također prijašnjim objavama, da ja osobno poučavam svoje izabranike i postajem njihov duhovni vođa. Da ih učim kojim putem da idu!

Ja, što se mene tiče, slavim svoju dobrohotnost što donosim izbavljenje onima koje ljubim, a oni od radosti pjevaju Davidove psalme u sjeni mojih krila.

KAKO DA NE BUDEM SRETNA U TVOJEM NARUČJU?!

One koje ljubiš Ti kruniš svojim izobiljem,

obilje milosti pokriva im glavu.

Tvoja se čaša prelijeva dok je dijeliš.

Svojim imenom Ti ih činiš besmrtnima!

Njihove duše odijevaš u brokat krjeposti,

tako da se Tvoje Kraljevsko Srce zaljubi u njihovu ljepotu.

Da, kaži tom umrtvljenom naraštaju da je Bog tu!

Moja su djela uzvišena i oni koji su prepoznali moj glas u tim porukama blagoslovljeni su! Oni koji se vesele u njima, imaju pravo prikovati svoj pogled na njih! Jer, svako djelo koje dolazi iz moje milosrdne ruke puno je slave i veličanstva! Ja podsjećam svoj narod da je prorokovanje živo, jer dolazi od moje moći, kojom ja upravljam. Pa čemu onda bahatost tih naroda?

Nisi li čula da im ja osobno plaćam danak svojom izravnom intervencijom? Da, zaista! I ja ih držim blizu svojega Srca, upravo kao što majka drži svoje dijete na svojemu srcu! Tako i ja držim svoje proroke čvrsto uz svoje Srce! I jao svakome tko bi se usudio pružiti ruku da ih takne bez mojega dopuštenja!

Budi sretna, Vassilika, jer ti dopuštam da slobodno ulaziš i izlaziš iz mojih Nebeskih dvora! Neka se tvoja duša raduje u mojemu milosrđu!

Crkva je prikliještena velikim raskolom, raskolom koji je pretkazan, ali držan tajnom. Pa moram li zato i ja šutjeti? Ne! Ja ne ću šutjeti, kao što to đavao želi! Nego ću podizati proroke da objavljuju i naviještaju! Da svijetle poput svjetiljki tamo gdje je tama! Učim ih da budu darežljivi i zahvaljuju mi velikodušnim odgovaranjem na moj poziv. Dok su u mislima i kontemplaciji držani u mojim rukama s puno ljubavi, ja im punim usta štovanjem, a duh radošću.

Kao što krv neprestance kola čovjekovim venama bez izvanjskog zvuka, tako i moj Duh Sveti, tebe, Vassula, poučava s mudrošću na spokojan način, za tvoje spasenje i spasenje drugih! I ako te ja, tu i tamo, opomenem, to je za tvoj duhovni rast i tvoj osobni napredak.

Ja sam oduvijek predviđao taj raskol u Crkvi, ali sam također predvidio i svoj Plan spasenja po tebi, gdje silazim sa svojega Prijestolja i obraćam vam se u božanskoj pjesmi svojom Temom ljubavi, i s ljubavlju otkrivam tebi, a po tebi i drugima, svoj zagovor po svojemu beskrajnom milosrđu.

Vi, naraštaju, oskudijevate, a ja sam došao da vas ispunim. No, vi niste zadovoljni! Jer do dana današnjega ja vam govorim, a vi odbijate moja poučavanja!

Došao sam izliječiti vaš raskol i skrušena srca su me čula. Došao sam podignuti vaše mrtve, da me upoznaju kao svojega Oca, po mojemu Duhu Svetom! I samo se po njemu božansko znanje može postići i obznaniti onima koje mi odaberemo, jer oni imaju samog Duha Svetoga kao svojega savjetnika i odgojitelja.

Jer, samo po njemu, a ne po ljudskome znanju, dana je milost njihovu[17] duhu da opažaju Trojedinog Boga i govore s njim. Nikakva umješna pamet koja dolazi iz ljudskog rasuđivanja, ne može im reći da me nisu susreli. To je kao kad bi im preko tebe rekli 'vi ste goli', kad oni znaju da su obučeni. Ja sam ih osobno odjenuo samim sobom!

Ali đavao je uzeo najbolje od mojih dostojanstvenika u Crkvi i drže te odgovornom za doktrinalne pogrješke. Zato bi moja ponavljana nadahnuća dana tebi po Duhu Svetome trebala njima razjasniti i oni bi morali shvatiti da je to bila bijesna napast Zloga!

Sotona, ljubomoran na sve darove koje izlijevam na taj umirući naraštaj da ga spasim, ljubomoran na tebe, koju sam izabrao, s koje još koplje nebeska rosa iz mojih Dvora kamo sam te podignuo da bih te slao kao svoj dragocjeni dar svim narodima, razjaren, zakleo se u svojoj ljubomori da će te uništiti, bljuje po tebi svoj otrov, kako bi izgledala odvratna, iznakažena, opasna i ružna.

Ali tvoja Presveta Majka pohitala te izbaviti i pokrila te svojim plaštem.

Po milosti sam te podigao da me pozoveš kad poželiš, što je jedinstveni carski dar, koji rijetko dajem svojim izabranicima.[18]

Ali Sotona, opet u svojoj ljubomori, povukao je mnoge da te ismiju, dok ih vuče na svoju stranu. Unatoč dobrim plodovima koje sam nagomilao da im ih ponudim, čak i tada, oni su nastavili prkositi mi, pobunjenički prezirući moje plodove i moj savjet. I ostaju pokvareni i nevjerni kao sinovi svojih predaka, izazivajući me sa svojih visokih položaja.

A onda, ima i onih koji vjeruju da ja govorim, ali i njima je Sotona dao duha tuposti, ljudsku prilagodljivost na moja čudesa, u kojoj s vremenom taj duh učini da izgube zanimanje za moja čudesa, čudesa koja su životvorni izvor i koja ih mogu odvesti u život vječni.

Sigurno si čula parabolu o sijaču! Kad tko čuje riječ kraljevstva bez razumijevanja, Zli dolazi i odnosi ono što je posijano u njegovu srcu. Ti ljudi ostaju tupi, omamljeni, ne shvaćaju.

A onda, ima onih koji podignu čitavo slavlje čuvši po mojem glasniku jeku mojega glasa, pozdravljaju mojega proroka s velikom radošću, uzbuđujući druge gradove kako bi objavili da im je još jedanput upućena riječ kraljevstva, slobodno, i sa snagom! Ali se taj zanos brzo ugasi, zato što je moja riječ u njihovu srcu našla samo komade stijene i nije pustila korijen u njemu. S prvim progonom moje riječi, ili samo s malom kušnjom koja im se ispriječi na putu, oni ne mogu izdržati! Ne, oni nisu oni koji će, kad ih ljudi vrijeđaju i iznose svaku vrstu opačina i lažnih optužaba protiv njih na račun mojega Imena, ostati čvrsti, jer nikad nisu imali čvrst temelj. Oni će biti prvi koji će pasti.

Vrhovna vlast nije bila shvaćena i odbačena je … A moji veleposlanici mira[19] gorko plaču nad njihovim suhim srcima.

I Sotona šalje svoj bijes, koliko god može, da bi uništio moj dar ljudskom rodu, orače, da se daju na posao po tvojim leđima, moja Vassula, bijesan da te slomi. Ali moja desnica razbija njihov jaram na komadiće!

Čuj ovo, Vassula! Ja sam izveo čitavu tvoju obitelj iz zemlje, blagoslovljene zemlje Egipta, gdje se do dana današnjega još uvijek iz te zemlje diže miris mojega Sina, njegove Majke i Josipa Pravednog sve do Neba.

Već sam ti tamo poželio dobrodošlicu i zakleo se: "Kroz ovaj ću vas cvijet sve okupiti, iz raznih naroda i raznih vjerovanja, i svima vam otkriti svoju očinsku ljubav i milosrđe. Kroz njezinu krhkost ja ću podići narode, obnoviti ih kroz duhovnu revoluciju. Kroz taj cvijet kanim svim narodima izložiti svoju Svetost da vide! I zbog onih koji daju naredbe mojim prorocima da ne prorokuju, dat ću čudesni proročki poziv i zapovijed sa svojega Prijestolja svojemu Izboru, pomazujući je tako da ona ne odoli mojemu proročkom pozivu."

Egipte! Ja podižem proroka iz tvoje zemlje! Ti si dao kruh mojemu Sinu, pa zašto da ne podignem proroka od tebe? Od tog proroka izlazit će moja riječ sve dok su rogovi Zloga otkriveni i izloženi!

Dok ja govorim, tko može odbiti da prorokuje?[20] Idu li dvojica prijatelja zajedno, ako nisu planirali da tako učine?[21] Ništa ja ne činim a da ne otkrijem svoje planove svojim prorocima.[22] ©

I tako je s tobom, Vassula! Otkrio sam ti ne samo svoje planove, nego i svoje Sveto Lice! I sve što sam pretkazao obistinilo se u svoje vrijeme! Riječ Života bila ti je dana slobodno da te usvoji i učini te bogom po sudioništvu! Ali Sotona će opet pohoditi duh mojega naroda. Znajući njihovo neznanje, napastovat će ih da bace kamen na tebe zbog mojeg izričaja!

Ah! Kad bi samo svijet uspostavio mir s mojom Trojedinom Svetosti, oni bi shvatili moja kazivanja!

Ja ti obećavam, a govori ti tvoj Otac na Nebesima, Bog, o kojem si jednom rekla: "Znam da je moj Otac na Nebesima slab prema meni, ali i ja sam slaba prema Njemu!" koji ti kaže, goreći Božanskom ljubavlju: "Nastavit ću prekrivati te svojom slašću. Milostivo se prestrojavajući u tebi, dajem ti se više i ispunjavam tvoju dušu kao slatka srž, tako da ti u svoje vrijeme daš sebe više meni. Na taj način postaješ jedan duh sa mnom, jedan duh s Božanstvom! A onda ću te još jednom poslati van među narode, kao svoj kićeni dar, da ih s ljubaznošću poučiš, privlačeći ih k nama u sinovsku ljubav, proširujući njihovo srce da više prime od nas i svega što je Božansko.

A onda u tom spokojstvu koje ću donijeti njihovoj duši, oni će iznenada vidjeti sve u našoj svjetlosti, pobjeđujući Sotonine napasti. Od tada će se i oni nazivati 'bogovima po sudioništvu' i oni će vladati s nama.

Sada sam ti dao, a po tebi i drugima, da shvatiš svoju poziciju. Ja obnavljam narode kroz trpljenja i žrtve onih koje sam odabrao!

Premda često dolaze k meni tužeći se kako osjećaju da su se mučili uzalud i iscrpili se nizašto, oni su učinili sve što im je naređeno da učine, proslavljajući mene! Jer, oni su stalno bili pod mojom pažnjom tijekom svoje kontemplacije. Ta istinska teologija koja uzdiže dušu, vinuvši je u treće Nebo, daje im predokus blaženog gledanja, za vrijeme kojeg im ja govorim na nadnaravni način, časteći ih da vide svoju baštinu i baštinu Svih svetih!

I dok se odmaraju u mojem naručju, ja ih blagoslivljam, razbuktavajući svoj oganj u njima da bi sa žarom izlazili i bez straha naviještali moju Riječ. ©

Blagoslovljen Bog i njegovo Sveto Ime, jer izobilno otkriva svoje naume vjetrovima koji su njegovi glasnici. Odjeven u haljinu od svjetlosti Njegovo Veličanstvo otkriva im svoja junaštva.

U svojoj sam bijedi zavapila svojemu Bogu triput svetome i poput udara vjetra koji se iznenada pojavio, obasuo me cvijećem silazeći na me. I ja, poput otvorena cvijeta, upila sam njegovu Božansku svjetlost.

Bog je zapjevao meni i svima vama, draga braćo i sestre! Onaj koji je ustoličen među anđelima otkrio nam je svoje milosrđe. Nitko ne može reći: "Nisam vidio spasenjsku snagu Božju u svojoj kući!" Jer u njegovoj je nazočnosti sjaj i veličanstvo. Jer on dolazi, on dolazi svima vama ne da sudi, ne još, nego da vas pobožanstveni.

Jesi li sretna, Vassula?

Ja sam više nego sretna! Ti si me zasadio u svojoj Kući i ja sam procvjetala u Tvojim dvorima, tako da naviještam Tvoju veličinu. Kako da ne budem sretna u Tvojemu naručju? Nitko mi ne može ukrasti moju sreću, ni progoni, ni zlostavljanja, ni nevolje, ni uvrede. Pa, čak ni čitav pakao bačen na mene da me rastrga u komadiće, ne može me orobiti od sreće koju si mi Ti dao i koju mi stalno daješ.

Zato, neka ova zemlja nauči tko je Bog! Hvaljeno Njegovo Ime! Ah, blagoslovljeno Tvoje Sveto Ime zauvijek!

A ja ću ti reći ovo: Zakleo sam ti se na svoje milosrđe i na svoju vjernost! Zato ću nastaviti podupirati te u svojoj desnici, dajući ti svojom nazočnošću neizmjernu radost i predokus blaženoga gledanja! I nastavit ću biti tvoj savjetnik i tvoja sreća!

Dijete moje, da se duboki klanci zatvore nad tobom i tamni te oblaci prekriju, da se zemlja odroni i zaspe te, ja te uvjeravam, ostat ćeš nepovrijeđena i moja će svjetlost iz tebe svijetliti čak i moćnije. Neka te moje ulje umiri! Ja sam odlučan spasiti taj naraštaj izlažući svoje milosrđe!

Zato, budite sretni svi vi koji čujete melodiju mojega glasa i ispunite se mnome, vašim Bogom.

[1] Govori Jahve.

[2] Samo izraz.

[3] Bog je izgledao veseo kad je rekao 'Ah!'

[4] U dušu.

[5] Ps 65, 4

[6] 'Boravište' je namjesto riječi 'prorok'.

[7] Tih oholih ljudi.

[8] Iv 4, 24. Sveti Pavao također u 1 Kor 15, 45 govori o Kristu kao 'životvornom duhu'. Opis 'Duh' u biblijskom smislu ne definira toliko Božju narav koliko to opisuje Njegovu životvornu aktivnost. Bog je Duh i on daje Duha.

[9] Iv 14, 17

[10] Isus Krist.

[11] Njegovom Žrtvom mi smo zadobili vječni život.

[12] Iv 16, 12-13 Isus kaže: "Imao bih vam još mnogo reći, ali sada ne možete nositi. A kada dođe on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu…" Pogrješno je govoriti o završetku Objave i tretirati to kao zalog mudrosti. Bog je djelatan i živ i nastavit će se pokazivati kroz Duha Svetoga, i nikad ne će prestati tako činiti. Kad se na latinskom kaže 'complere' to znači da je Krist punina, potpuna objava Boga, a ne da će On prestati objavljivati se ljudskom rodu. Sveto je pismo narativno svjedočenje Isusa Krista. To NIJE Božja posljednja riječ.

[13] Krštenjem.

[14] Istobitni.

[15] Med predstavlja nebesku mànu, Riječ Božju.

[16] Ulje predstavlja Ime Božje (Pj 1, 3).

[17] Prorocima.

[18] Naš mi je Gospodin od početka rekao da ga mogu pozvati kad god poželim i uvijek će odgovoriti. I tako jest, od tada je uvijek odgovorio kad sam ga pozvala.

[19] Proroci.

[20] Am 3, 8.

[21] Am 3, 3.

[22] Am 3, 7.