KARDINAL PROSPERO GRECH

Kardinal Prospero Grech

Godine 2002. otac Prospero Grech započeo je formalni dijalog u ime CDF-a s Vassulom na zahtjev kardinala Ratzingera. Otac Grech postao je kardinal 2012. godine.

Niels Christian Hvidt pomogao je Vassuli u dijalogu s Vatikanom, a ovdje on piše o kardinalu.

Kardinal Prospero Grech preminuo je ubrzo nakon svog 94. rođendana. Otac Prospero, kako smo ga Vassula i ja uglavnom poznavali, bio je drag i živahan gospodin u svakom pogledu. Rođen je na Malti 1925. godine, gdje je išao u škole koje su ga učile izvrsnom britanskom engleskom koji je tako dobro savladao.

Kardinal Grech ušao je u red svetog Augustina, a zaređen je 1950. godine. Stekao je brojne diplome sa svjetski poznatih sveučilišta u Rimu, Friburgu, Oxfordu i Cambridgeu i postao dekan Augustinian Theological Institute 1965. Osnovao je Institut "Augustinianum" za patrističke studije 1969. i bio dekan od 1971-1979. Detaljni eulogiju[1] možete pročitati u Vatikanskim vijestima u ovom linku[2]. Njegovu meditaciju za 115 kardinala na otvaranju Konklava kad je izabran papa Franjo možete pak pročitati na ovom linku[3].

Kardinal Grech obnašao je brojne položaje u Vatikanu, a bio je savjetnik Kongregacije za nauk vjere (CDF) od 1984. Upravo u tom svojstvu Vassula i ja upoznali smo ga 2002. kada je vođen službeni dijalog između Vassule i CDF-a, koju je vodio tadašnji kardinal Joseph Ratzinger pokrenut pismom koje je otac Grech poslao Vassuli u ime CDF-a. Vassula i ja upoznali smo se s ocem Grechom na sastanku za svećenike koji je Vassula održala u Dehoniane Publishers nekoliko mjeseci prije nego što je pismo bilo poslano. Otac Grech postao je posrednik u dijalogu između Vassule i CDF-a između 2002. i 2004., koji je zaključen sastankom između Vassule, mene i kardinala Ratzingera u studenom 2004. Detaljno izvješće o tom dijalogu i više po tom pitanju, možete pročitati na našoj hrvatskoj web stranici www.tlig-hr.net u linku Vassula i Vatikan .

Otac Grech uvijek je bio na raspolaganju za savjet i pojašnjenje, uvijek je bio vedar i ljubazan i imao je impresivnu vedrinu za sve vrijeme koliko smo ga poznavali, zadržavajući svoju ulogu službenog savjetnika CDF-a profesionalno. Otac Grech je imao osobnost koja je savršeno odgovarala položaju koji je zauzimao, a to je uvelike poboljšalo njegovo znanje u biblijskim i kršćanskim proročanstvima.

Vassula i ja smo često ručali s njim i razgovarali o Vassulinom poslanju i postignućima koji su ga duboko zanimali, kao i o temama Crkve, politike, obitelji itd. Osim svojih teoloških kompetencija, imao je i prekrasan hobi fotografije koji je majstorski savladao, nešto čemu se Vassula kao umjetnica, posebno divila.

Otac Grech nedostajat će svima koji su ga poznavali. Neka ga dragi Bog bogato blagoslovi zbog njegove dobrote i tako dugog i punog života vjernog služenja u Kristu.

Niels Christian Hvidt

[1] Govor u slavu.

[2] https://www.vaticannews.va/en/church/news/2019-12/cardinal-prosper-grech-dies-augustinian.html

[3] http://www.osservatoreromano.va/en/news/face-christ-shines-forth-even-through-thick-clouds