Duhovna obnova u Irskoj 2004.

DUBLIN, IRSKA - SIJEČANJ 2004.

Ovu duhovnu obnovu organizirala je Neasa, a ja sam i tduhovnu obnovu odmah u početku odbila kao nešto nedostižno! A onda me jedne noći pozvao sv. Patrik samo svojim pojavljivanjem uz more. Došavši k sebi osjetila sam silnu ljubav prema Irskoj, pitajući se hoću li ikad vidjeti tu divnu zemlju! Obično nisam zainteresirana vidjeti neku zemlju, uvijek sam privučena samo duhovnim vrijednostima. No, ipak sam na kraju shvatila da bih trebala ići.

A onda su počele silne poteškoće u pripremi puta, da bi se ipak na kraju sve sredilo, karta kupljena u posljednji trenutak i Neasa me u posljednji čas uključuje na listu sudionika tih duhovnih vježba. Ipak polazak postaje neizvjestan, a i ostanak u Dublinu. Naime, mama se razboljela i samo zahvaljujući dragim susjedima, osobito Mariji (vjerojatno najviše onoj po kojoj je dobila ime, tj. Gospi) uspjela sam ostati do kraja kako je planirano.

I ovaj put nas je bio lijep broj sudionika, i opet iz 16 zemalja! "Emaus", Centar za duhovne vježbe, smješten je u prekrasnom okruženju, u osami, a ipak nedaleko Dublina. Imali smo manji broj svećenika, jer je na žalost nekim pravoslavnim svećenicima njihova crkva zabranila dolazak, ali o. Daniel Gagnon, o. Sverker Tronet, te irski svećenici, o. Michale O'Malley i o. Kevin Smith, te njihov karizmatski laik, Joe Dalton, u cijelosti su ispunili ove četverodnevne duhovne vježbe.

Dakako svakodnevna misa, noćna bdijenja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, molitva Gospine krunice i krunice Božanskom milosrđu u 15 h, još nas je više učvršćivalo u našem duhovnom zajedništvu.

Ne mogu ipak ne spomenuti gospođu Edith, Bečlijku, stariju damu sa štapom, koja je očito prvi put bila na takvim karizmatskim skupovima i sablaznila se gledajući kako neki ljudi padaju poput snoplja na tlo u odmor u duhu. Prokomentirala je kako je to nedopustivo tako dovesti ljude do kolapsa (mislila je da se oni onesvijeste). Odgovorila sam joj da je to djelo Duha Svetoga i da svi jedva čekaju da ih Duh Sveti obuzme i da se odmore u njemu. Idućeg dana sva ozarena pokazuje mi: "Gledajte, nemam više štapa! Hodam bez štapa!" Osmjehnula sam se njezinoj razdraganosti, ali joj nisam htjela spomenuti da je upravo ona 'kritizirala' Duha Svetoga, a on ju je ipak ozdravio!

Opet je traženo da predmolim jednu deseticu krunice na hrvatskom jeziku jer ih to podsjeća na već svjetski poznato Međugorje!

I ovaj smo put izvršili posvetu svojih domovina Amsterdamskoj Gospi svih naroda! Znači za ovu, 2004. godinu, već smo posvetili svoje zemlje Majci Nebeskoj!

A Bog uvijek nagrađuje ustrajnost i postojanost! Tako se po završetku duhovnih vježba ostvario i dodatak koji mi je Neasa posebno željela pokloniti tj. pohod dvama svetim mjestima u na žalost podijeljenoj Irskoj.

Hodočašće u irsko marjansko svetište Knock bila je posebna povlastica, a išlo nas je petero - troje mladih uz nas dvije starije gospođe, koliko je moglo stati u Neasin automobil. To je bio Bosse tzv. Bo, Šveđanin, luteranski bogoslov koji se upravo vratio sa studija u Rimu, Geraldine, Francuskinja koja živi u Londonu, te Denise, također Francuskinja, koja se pak vratila iz Australije i koja je u Knocku potražila posao kako bi tamo mogla što dulje ostati. Začudo kad sam se vratila u Zagreb, čekalo me australsko izvješće "Pravog života u Bogu" koje izdaju Avo i Suzy, Aramejci, s Denisinom slikom kraj njihova kućnog oltara. Naime, ona se upravo vratila iz Australije u Europu i odmah se pridružila duhovnim vježbama u Irskoj. Svijet je doista malen!

U Knock smo stigli baš pred sam početak svete mise, tako da smo imali posebnu milost sudjelovati i na misi u tom Marijinom svetištu. Zimsko je doba pa nema toliko hodočasnika, tako da nas je jedna gospođa odmah u predvorju uočila i darovala nam krunice. Imala je samo četiri, ali ja sam dobila! Iako je to obična plastična bijela krunica, ipak mi je veoma dragocjena! Tu sam mogla upisati za molitvu za svoju obitelj koja se moli dvaput dnevno na misama kroz cijelu godinu.

A kruna svega bilo je hodočašće posljednjeg dana boravka u Irskoj (nas triju hodočasnica) na grob sv. Patrika, patrona Irske, onomu koji me posebno pozvao! Njegov se grob nalazi u Downpatricku, u Sjevernoj Irskoj, bolnoj rani Iraca, jer je ta podijeljenost izazvala i izvjesnu podijeljenost između Iraca ovih sada dviju zemalja. To prekrasno brdo iznad grada, gdje se svojom ljepotom ističe protestantska katedrala, uz koju se nalazi staro groblje, mjesto je na kojemu se ispunilo drevno proroštvo da će troje svetaca biti pokopano u istom grobu! Golemi granitni kamen s obližnje planine Mourne Mountains obilježava mjesto gdje se nalaze zemni ostaci svetog Patrika, svete Brigid (sveta Bridget of Kildare) i svetog Columcilla (sv. Columba):

U Downu tri sveca jedan grob ispunila,

Patrick, Brigid i Columcilla.

To sveto mjesto ispunilo nas je mirom i molitvom. Premda je puhao jak vjetar, sunce je prekrasno sjalo toga siječanjskog dana, a i nježne glavice visibaba ukrašavale su okolne grobove. No, moralo se ići natrag, a to nije bilo lako s Neasom, koju je Duh Sveti obuzeo pa sam je morala lako zazivati da se vrati u našu zemaljsku stvarnost i sjedne za volan. Još smo ručale u Downpatricku, i kasno uvečer sretno stigle kući, jedva uspjevši ostaviti Geraldinu u zračnoj luci da bi stigla na let za London. Dakako da smo još u jutro, prije polaska u Sjevernu Irsku, prvo bile na misi, da se ne "izgubi" ni jedan dan - i to u crkvi sv. Antuna u Dublinu.

Posljednje prijepodne mojega boravka u Dublinu provele smo u kratkoj šetnji ili bolje reći jurnjavi obalom Irskog mora, te pohodu crkvi sv. Ivana evanđeliste, a zatim kao kruna boravka u Irskoj misa (koja je kod njih tek u 10 h), u crkvi sv. Gabrijela. Nikad nisam bila u crkvi posvećenoj samo svetom Gabrijelu - tako je molitva svetim arkanđelima pred put bila živopisnija:

Sv. Mihaele arkanđele, svojim nas svjetlom prosvijetli,

Sv. Mihaele arkanđele, svojim nas krilima štiti,

Sv. Mihaele arkanđele, svojim nas mačem brani.

Sv. Rafaele arkanđele, čuvaj nas na našim putovima,

Liječi nas u našim bolestima,

Prinesi naše molitve pred lice Svevišnjega,

Izmoli nam od Gospodina anđeosku čistoću duše i tijela.

Sv. Gabrijele arkanđele, pomozi nam da istinski upoznamo i žarko uzljubimo

Božansko Srce Spasitelja našega

I Bezgrješno Srce njegove i naše predrage i premile Majke Marije,

Kraljice Neba i zemlje.

Sve u trku kako bismo stigle u zračnu luku za moj let u 12 h. A u gužvi goleme dablinske zračne luke srela sam pak Boa - Bossea, mladog Šveđanina, koji je s nama išao na hodočašće u Marijino svetište Knock.

Stigavši oko 20 h u Zagreb, nakon presjedanja i čekanja u Frankfurtu, na putu do kuće nisam mogla vjerovati da sam još u 10 h toga dana bila na misi u crkvi svetog Gabrijela arkanđela, u Dublinu, u Irskoj.