Rodos 2014, Vassulin govor

Vassulin govor - Rodos 2014.

VASSULIN GOVOR – DUHOVNA OBNOVA – RODOS 2014.

POKAJANJE

Što je pokajanje? Gospodin kaže da je pokajanje prolaz koji vodi duše iz tame u svjetlo.

Pokajanje je, kaže Gospodin, kad mi odlučimo odreći se grijeha. Pravo pokajanje izaziva suze u našim očima, zato što u svome srcu shvaćamo svoju potpunu grješnost, neumrlost svoje duše i svoju nevrijednost pred Bogom. To bi bio znak da smo započeli stvarati mir s Bogom nakon perioda pobune.

30. 5. 1995.: „o kakvu mi žalost uzrokujete, naraštaju, jer smrt se penje u vašu kuću, a vi to ne shvaćate! tako ih se malo kaje … ali većina vas, naraštaju, ne govori ono što bi morali reći; ne kajete se zbog svoje grješnosti govoreći: „što sam učinio od svojega života, svoje duše i svojega srca?“ najmanji znak pokajanja za svoje grijehe i ja ću vam oprostiti i zaboraviti; blaženi oni koji promišljaju o mojim riječima i o mojem pozivu i zaključuju sa smislom; oni će biti spašeni;“

12. 4. 1995. „zato ne reci: 'još imam vremena da napredujem;' dođi sada i pokaj se! plod pokajanja je: Ljubav.

Što dobivamo nakon iskrene metanoje? Ako to svedem na jednu riječ, ja bih rekla: raj!

Ali pogledajmo što naš Gospodin kaže o pokajanju u porukama. Ima mnogo, mnogo odlomaka, ali evo nekoliko. Gospodin kaže:

„Pokajanje je čin poniznosti, što ste ponizniji to lakše moj Duh Sveti nalazi put u vas.“

Mi smo pozvani da budemo jedno s Bogom i nitko nije lišen toga. Ali to ovisi o nama, jesmo li ozbiljno spremni odreći se svoje volje i umrijeti sebi i svojemu egu, isprazniti se od svega što ne pripada Bogu, i tako dopustiti njegovu Duhu Svetomu da nas preplavi svojim božanskim svjetlom i posjeduje nas; ako smo spremni da tako učinimo, onda gledajte! Događa se preobrazba, jer od tada pa nadalje mi ćemo vršiti Božju volju jer ćemo živjeti u milosti Božjoj.

Sada pogledajmo kojim se metodama Bog služi da bi nas savio, tako da se valjano pokajemo.

Obično Gospodin odvlači duše u pustinju gdje im u njihovu srcu pokazuje njihove grijehe. Duša najednom shvativši u svojoj svijesti svoju krivicu i silne grijehe koji su se nakupili u njoj kojima je vrijeđala Boga, svoje nevrijednosti, ispunjena je velikim kajanjem.

To duhovno iskustvo je buđenje čovjekova duha. To buđenje donosi duši da napokon shvati da je Bog iznad svega i da je bez Boga njezin stol prazan.

Od tada više ništa nije onako kako je bilo prije u vašim očima; stvari za koje ste mislili i koje se smatrali važnim i vrijednim, najednom postaju poput pepela. Više ih ne želite kao prije, zapravo one vam postaju nepodnošljive, jer ova odijeljenost bit će tako moćna da ćete biti kao da ste pronašli biser o kojem se govori u Svetom pismu.

Ovo stanje duhovnog uskrsnuća Gospodin je ovako opisao:

„i premda ćeš još uvijek biti među ljudima, tvoj će duh biti u nebu; premda će se tvoje tijelo kretati među ljudima, tvoja duša i tvoj duh bit će kao među anđelima; ja ću te učiti da živiš u nama, da se krećeš u nama i dišeš u nama …“.

Kao što znate, Gospodin nikad ne povrijediti vašu slobodu. Jer, on traži vaš pristanak da bi došao k vama i da mu dopustite da pomno istraži svaki vaš čin. Neka njegov Duh Sveti dođe k vama kao što netko sa zubljom ulazi u mračnu špilju, dopustite da Duh Sveti uđe u vaše srce i sve do korijena spali sve što nije božansko. Dopustite njegovom svetom ognju da bukti unutar vas. Tada će Duh Sveti uništiti svu nečistoću i nesavršenosti koje mu se protive, kako bi vas pripravo za savršeno jedinstvo s Trojedinim Bogom.

Dopustite mu da vas sravni sa zemljom i odvuče vas u pustinju, kamo on vodi svoje pomazanike, da bi vam u tišini pustinje doveo u sjećanje sve sumnje i vaša zla djela, da biste sebe prezirali.

Dopustite Bogu da vas udari gorkim kajanjem za vašu grješnost i vašu pobunu koje ste imali prema njemu i njegovu zakonu ljubavi svih ovih godina. Dopustite mu da sve to učini tako da se ova božanska transformacija dogodi u vama. I od tada on ne će biti samo vaš Gospodar, vaš Odgojitelj i Učitelj, nego će biti vaš Prijatelj, i Brat također. Vi ćete zadobiti njegovo prijateljstvo.

Gospodin nas pita „niste li znali da su svi moji pomazanici rođeni u pustinji?“

A kad jednom to božansko djelovanje bude završeno, s velikom će nježnošću liječiti vaše rane koje ste zadobili u toj ljutoj pustinji i on će vas podići k svojemu Srcu govoreći vam u uho ove riječi: (31.5.03.) „sad moraš čuvati u sigurnosti sva ova poučavanja, sjećajući se uvijek početka, tako da povećavaš svoje znanje o meni, vašem Bogu.“ I od tada vi ćete hodati s Bogom.

Da biste shvatili kako ovo iskustvo izgleda, ja bih to usporedila s malim sudom koji ponešto nalikuje na pravi veliki sud kad se budemo susreli s Bogom licem u lice nakon što napustimo ovu zemlju. U raju Bog otvara Knjigu života i čita vam sve što ste učinili na zemlji, dobre i loše stvari; i u skladu s vašim djelovanjem bit ćete suđeni …

Apsolutni Bog će se osobno ispreplesti s vama u nježnom okružju ložnice (što predstavlja njegovo Srce) i bit će jedno s vama, potpuno vas obuzevši u svoje Svjetlo dok vi postepeno ne iščeznete i osobno ne postanete svjetlo unutar Svjetla. Ali pogledajmo što se onda događa nakon pokajanja.

Evo što je naš Gospodin rekao: „obvijena mojim Duhom Svetim tvoja će usta biti moja usta, tvoji udovi moji udovi, tvoje oči moje oči, tvoj govor bit će moj govor; tvoja djela i misli bit će sva božanska; jer će tvoje cijelo sjajno biće i duša biti upravljani od mene; to će biti početak tvojega novog života u meni …“

Drugim riječima sloboda od svih strasti može se zadobiti kroz slobodu Duha, kroz umiranje sebi, kroz smrt svoje vlastite volje.

Gospodin kaže da Duh Sveti nikad ne će doći na dušu koja je u grijehu, niti može praviti svoj put u lukavu dušu. Zato je pravo pokajanje važno. On svakoga poziva da postane živi oltar za njega. Duh Sveti je željan posjedovati vas, tako da i vi posjedujete Duha Svetoga.

Evo što Gospodin kaže: (9.1.1996.) ne kažite, „zar se, ja, grješnik, smijem usuditi tražiti Nedostupnu Svjetlost, dostupnu samo svecima?“ ako zaista vjeruješ da si grješnik, kao što kažeš, i da nisi vrijedan mojih darova, onda nemoguće postaje moguće; ja ću vas odmah zapalit tako da se spali i do korijena izgori sve ono što nisam ja; zatim ću sve ono što priječi moj prolaz u vas zamijeniti s Onim (s Duhom Svetim), za koga ste mislili da je nedokučiv;

- on će biti svjetlo vaših očiju,

- povod vašeg postojanja,

- pokret vašega srca,

- izraz vašega govora,

- vaš smijeh i vaša radost,

- kraljevski ures vaše duše,

- stražar vašeg duha;

- on će biti vaš brat, vaša sestra i vaš vjerni prijatelj;

- on će biti vaše slavlje,

- vaš banket,

- skriveno blago,

- biser,

- vaš hvalospjev Hvalospjevu;

- vaš amen Amenu,

- obećana zemlja

- i temelj svih krjeposti na koje će on upisati svoje Sveto Ime.“

Zato kroz čin pokajanja čovjek može početi postajati poučljivi instrument Božji. Ali čovjek koji nije voljan prihvatiti pokajanje, on se nikad ne će sjediniti s Duhom Svetim i nikad ne će doći da upozna Boga ili ga razumije. Vjerujem da će svatko tko želi spasenje osjetiti potrebu za pokajanjem, a Bog sluša njegovo kajanje.

U jednoj poruci Bog kaže da svaka riječ koju mu uputimo, s iskrenošću, privlači bliže njegovo prijateljstvo. Što je pokajanje iskrenije, to je veće Božje prijateljstvo, jer njegovo prijateljstvo koje slijedi, proporcionalno je kajanju koje mu je od nas dano. Plod koji se skuplja nakon pokajanja, je ljubav.

Idemo sada govoriti o grijehu. Evo što je Bog rekao:

„mali grijesi ili veliki grijesi, sve su to grijesi u mojim očima;“

„grijeh je sličan otrovu unutar vas, i što duže ostaje u vama, vi postajete bolesniji, vuče vas bliže k smrti; što se manje čistite, i grijeh ne izbacujete iz svojega sustava, to je veći rizik da umrete. Vi možete biti oslobođeni i ozdravljeni od otrova grijeha ako se uponizite i shvatite da jedini lijek, očišćenje od vaših grijeha, jest kroz pokajanje.“

A u drugom odlomku kaže:

„kaži mi, tko bi od vas riskirao svoj život ako bi otkrio da je progutao otrov, te ostao nepokrenut i ništa ne bi učinio oko toga? da biste se izliječili od smrtonosnog otrova vi morate sagnuti glavu i priznati da si grješnik, dajući mi svoje kajanje, a onda će sva gorčina otrova biti izbačena van, uključujući samu otrovnicu koju ste držali u svojoj utrobi cijelog svojega života; i postavši slobodni ja ću namjesto tog zla postaviti svoju slast … da, kad je to zlo jednom vani, vi ćete se oporaviti, a onda oporavljeni ne ćete biti stranac mojemu Zakonu; dragovoljno ćete okrenuti leđa svijetu, jer ćete ispred sebe vidjeti moju slavu i moj sjaj; prizor moje isijavajuće nazočnosti sjajit će u vama i izvan vas;“

Sveto pismo kaže: „pa ako ste i srditi vi ne smijete griješiti; nikad ne dajte da sunce zađe a srdžba da traje, jer inače dat ćete đavlu uporišta; nikad ne mrmljajte protiv drugih, ne upadajte u srdžbu, niti podižite glas na bilo koga.“

30.5.1995. „bez mene ti ćeš živjeti kao svijet, sa mnom, ti ćeš živjeti kao u raju; bez mene tvoje će crte nalikovati onima od svijeta, ali sa mnom tvoje će crte biti kao moje; ostani u meni, budi ukorijenjena u mene; stavi me na prvo mjesto i daj mi svoje vrijeme.“

*************************************

Gospodin je rekao: „Neka se pokaju preda mnom govoreći mi ovako:

Ti si me, Gospodine, podnosio sve ove godine, sa svim mojim grijesima,

i unatoč tomu bio si mi milosrdan.

Skretao sam s puta na sve moguće načine, ali odsad više ne ću griješiti.

Tebe sam okrivljivao i bio sam nepravedan prema Tebi.

Odsad više ne ću biti takav.

Odričem se grijeha, odričem se đavla,

odričem se pokvarenosti, koja prlja moju dušu.

Oslobodi moju dušu od svega što se protivi Tvojoj svetosti.

Usrdno Te molim, Gospodine, izbavi me od svakoga zla.

Dođi sada, Isuse, dođi sada i nastani se u mojemu srcu.

Oprosti mi, Gospodine, i dopusti mi u Tebi se odmoriti.

Jer, Ti si moj zaklon, Ti si moj Otkupitelj i moja Svjetlost,

i samo se u Tebe uzdam.

Odsad ću Te, Gospodine, blagoslivljati u svako doba!

Odričem se svakog zla i svih drugih bogova i idola,

jer Ti si Svevišnji, nad svom zemljom,

visoko, visoko nad bozima svima.[1]

Svojom svemoćnom rukom spasi me od bolesti,

spasi me od zarobljavanja,

izbavi me iz nevolje i pobijedi đavla, mojega neprijatelja.

Pohitaj mi, o moj Spasitelju, u pomoć!

Amen.“

[1] Usp Ps 97, 9