IZVJEŠĆE SA XI. TLIG HODOČAŠĆE U MOSKVU, 2017.

IZVJEŠĆE SA 11. EKUMENSKOG I MEĐURELIGIJSKOG HODOČAŠĆA „TRUE LIFE IN GOD“ tj. „PRAVOG ŽIVOTA U BOGU“ ODRŽANOG OD 2. do 10. RUJNA 2017. U MOSKVU

DVD SA OVOG HODOČAŠĆA SADA I NA YOUTUBE KLIKNITE OVDJE

TEMA HODOČAŠĆA: KAKO PREMOSTITI NAŠU PODIJELJENOST

„svi ste vi moj narod, bez obzira kojeg ste uvjerenja ili rase; zapamtite Ja sam LJUBAV i ja sam vas sve stvorio;“ (Poruka od 1. svibnja 1989.)

„Rusija će biti simbol Božje slave, Božjeg milosrđa i ljubavi, njezini hvalospjevi i duhovne popjevke, tako mili našim ušima, sa svojim dražesnim lelujanjima, uzdignut će se do neba kao tamjan;“ (Poruka od 1. veljače 1988.)

Bilo je jasno da Božja nakana na ovom hodočašću nije bila samo jedinstvo kršćana, nego više od toga. To je bio poziv za svakoga, svakog uvjerenja i nazora, da dođe, da dijeli i nađe način i lijek kako premostiti našu podijeljenost. Da nas podsjeti da nas naš Otac Nebeski sve ljubi na isti način. Gospa je u Međugorju, na pitanje o nekršćanima odgovorila: „Svima recite da ste vi oni koji ste se podijelili na zemlji. Muslimani i pravoslavni, iz istog razloga kao i katolici, jednaki ste pred mojim Sinom i preda mnom. Vi ste moja djeca. Sigurno da sve religije nisu jednake, ali svi ljudi su jednaki pred Bogom, kao što to sv. Pavao kaže. Nije dovoljno pripadati Katoličkoj Crkvi da bi bili spašeni, nego je neophodno poštivati zapovijedi Božje u provođenju ljudske savjesti. Oni koji nisu katolici nisu manje stvorenja načinjena na sliku Božju i predodređeni da se jednoga dana pridruže Kući Očevoj. Spasenje je na raspolaganju svakome, bez iznimke.“ Međugorje web – Ukazanja Djevice Marije u Međugorju, 1984. #2602).

A nije li Gospodin prorekao Vassuli:

„već sam ti poželio dobrodošlicu i zakleo se: „kroz ovaj ću vas cvijet sve okupiti, iz raznih naroda i raznih vjerovanja, i svima vam otkriti svoju očinsku ljubav i milosrđe; …“ (Poruka od 12. veljače 2000.)

To se proroštvo ispunilo, kao i mnoga druga.

Na ovom, jedanaestom, hodočašću okupili su se hodočasnici iz 63 zemlje i 16 kršćanskih denominacija. Nažalost neki nisu uspjeli dobiti vize, ili su se pak u posljednji trenutak razboljeli, ali su ipak poslali svoje pripremljene govore.

Vassula nam se pridružila prvog dana uvečer, a neki članovi Ruske molitvene zajednice poslije su rekli da su vidjeli Isusovo Lice na Vassulinu licu, znak koji im je dao na znanje da Vassula prenosi Isusovu poruku. O tome je njihova molitvena zajednica pisala u TLIG Magazine, No. 39.

Drugog dana, u nedjelju, 3. rujna 2017., hodočasnici su odmah poslije doručka pošli u konferencijsku dvoranu na otvaranje hodočašća. Ceremonija je počela s ruskom nacionalnom himnom, a onda je naše hodočašće počelo na najbolje mogući način, tj. s Gospodinovom molitvom – Očenaš - na aramejskom jeziku. Potom je uslijedila procesija sa svećenicima četiriju različitih vjera – kršćani, muslimani, Židovi i budisti. Ukupno 21 denominacija kršćana i nekršćana. A Vassula je sve pozdravila riječima koje ocrtavaju srž poruka: Peace, El Salaam aleikoum, Shalom tj. mir!

U svom pozdravnom govoru Vassula je govorila o vrijednosti međureligijskog dijaloga i naglasila da moramo biti kvasac u promicanju kulture dijaloga u svojim zemljama. Nakon Vassule govorio je kardinal Toppo. A oba ta govora dobrodošlice prevedena su i možete ih pročitati na našoj web stranici www.tlig-hr u linku duhovnost - hodočašća.

Potom je uslijedila grčka pravoslavna liturgija u koncelebraciji s pravoslavnim svećenicima iz SAD, Grčke, Rumunjske i Libanona.

Poslije smo krenuli autobusima obilaziti razne manastire smjenjujući se po grupama. Prvo je to bio manastir Donskoy, prelijepi samostan utemeljen za obranu Moskovskog Kremlja od napadača iz južnih krajeva. Tu se nalazi prekrasna ikona naše Gospe od Dona koja prikazuje Isusa s obje noge u Marijinoj ruci. Tu je i poznato groblje, gdje su pokopani mnogi uglednici, uključujući poznatog pisca Aleksandra Solženjicina. Neke od skulptura u vrta su vrijedni ostaci originala nađenih u katedrali Krista Spasitelja nakon što su je Sovjeti srušili.

Trećeg dana, u ponedjeljak, 4. rujna 2017. govorili su lideri raznih religija. Prvo smo pogledali video dr. rabina Alona Goshen-Gottsteina, utemeljitelja i direktora Elijah Interfaith Institute (Ilijin međureligijski institut). U njemu su poglavari mnogih religija i denominacija govorili o važnosti prijateljstva između naroda raznih vjerovanja. A spomenuo je i zlatno pravilo prisutno u svim svjetskim religijama: „Ne čini drugome ono što ne želiš da tebi drugi čine.“

Zatim je Vassula održala svoj prvi govor rekavši da premostiti našu podijeljenost nešto je što je iznad ljudskih mogućnosti i zato to zahtijeva Božju intervenciju, zapravo potrebno je čudo. Međutim, Isus kaže: „Učini sve što možeš, a ostalo ću ja!“ Da bismo dopustili da se to čudo dogodi, prvo moramo umrijeti sebi, pokajati se i iskreno raditi. Istakla je kako je to na našim hodočašćima, kad se TLIG hodočasnici kršćani, dolazeći iz raznih denominacija, počinju osjećati opet kao jedno. Zato, sve je Bogu moguće, ali prvo On mora čuti naš krik pokajanja. Pročitala je citat iz Kurana o molitvi i milosrđu i završila rekavši da je most koji sjedinjuje tu, upravo pred nama, ali u svojemu mraku propuštamo ga vidjeti.

Zatim je govorio šeik Muhammad Ben Mustafa Valsan, iz Francuske, sirijski biskup Isidore Battikha, iz Venezuele, te nadbiskup Martin Jumoad, nadbiskup Ozamisa, Filipini. On je govorio o pet područja u kojima se konkretizira „premošćivanje podijeljenosti“ i postiže mir. Svih pet se nalazi u podizanju djece, u obitelji, gdje roditelji trebaju poučavati svoju djecu krjepostima, djelima ljubavi i milosrđa, dijalogu, opraštanju, i napokon prihvaćanju drugih koji su drukčiji. Iznio je savjet autora Mandina: „počnite danas, odnosite se prema svakomu koga sretnete kao da će on umrijeti prije ponoći. Pružite mu svu pažnju, ljubaznost i razumijevanje, i činite to bez ikakve pomisli na bilo kakvu nagradu. I vaš život više ne će biti isti.“

Manastir Danilov službena je rezidencija Patrijarha Moskve i cijele Rusije. Unutar tog manastira smještena je katedrala svetih otaca Sedmog ekumenskog koncila. Za vrijeme komunističke vladavine manastirska zvona su sačuvana, nisu bila pretopljena, a otkupio ih je jedan američki industrijalac i donirao ih Harvardskom univerzitetu, a 2008. zvona su vraćena Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Poslije toga smo obišli centar Moskve sa silnim divovskim građevinama, a onda smo kruzerom zaplovili rijekom Moskva, na kojem smo imali ručak. To je bila lijepa prigoda za druženje s ostalima, a to se nastavilo tijekom cijelog hodočašća.

Uvečer smo imali koptsku tradicionalnu liturgiju, a poslije večere euharistijsko klanjanje te mogućnost za ispovijed.

Četvrtoga dana, tj. 5. rujna 2017. rano u jutro krenuli smo u Lavru sv. Sergiusa Radoneza, izvan Moskve prelijepi samostan koji čovjeka ostavlja bez daha, i koji se smatra jednim od tri najznačajnijia samostana ruskog pravoslavlja.

Unutar zidina manastira nalazi se nekoliko lijepih crkava. U katedrali Presvetoga Trojstva hodočasnici su mogli pohoditi i biti blagoslovljenih relikvijama sv. Sergiusa, uz koje se stalno čuje molitva.

U povratku u Moskvu hodočasnici su pohodili katedralu Krista Spasitelja. Kad je ta katedrala bila građena u 19. stoljeću, jedna časna sestra pretkazala je da je to mjesto prokleto i da će na tom mjesto namjesto crkve biti napravljeno jezero. Njezino se proroštvo obistinilo kad je Sovjetski režim raznio katedralu i sagradio bazen za plivanje na njezinom mjestu.

Sada je ta novo izgrađena katedrala najljepša građevina u Moskvi. U središtu kupole je slika Presvetog Trojstva. U katedrali nalaze se samo tri stolice, jedna za patrijarha, a druge dvije su za cara i caricu. Ikone u obnovljenoj katedrali oslikane su samo u godini dana. Relikvije mnogih svetaca postavljene su na lijevu stranu oltara. TLIG hodočasnici bili su očarani ljepotom katedrale koja nije daleko od Kremlja.

Uvečer su četiri govornika govorila o miru i premošćivanju naše podijeljenosti: nadbiskup anil Couto, rimo katoličke nadbiskupije Delhi, zatim nadbiskup Antonine Chahda, sirijsko katolički biskup Aleppa, iz Sirije, koji je govorio o suživotu kršćana i muslimana u Aleppu. Drugi muslimanski govornik bio je šeik Mohammad Ali El-Hajj, iz šitske denominacije.

Zatim je govorio otac Teófilo Rodriguez, rimo katolički svećenik iz Paname, utemeljitelj i direktor Bratovštine Božanskog milosrđa Presvetoga Srca Isusova i Marijina, naš redoviti hodočasnik. Po njegovu mišljenju pet ključnih točaka mogu nam pomoći da nadvladamo podijeljenost i donesemo mir svijetu:

Ljubi i drži se Riječi Božje
Bog želi načiniti svoj dom u tebi, meni, u nama.
Duh Sveti poučavat će nas i podsjećati na Kristova obećanja.
Istinski mir dolazi samo od Krista.
Princ ovoga svijeta nema uporišta u Isusu Kristu.

Uvečer je slavljena etiopska liturgija. Poslije večera bilo je euharistijsko klanjanje i mogućnost za ispovijed.

U srijedu, petog dana, 6. rujna 2017. odmah nakon doručka otišli smo na svetu misu u rimo-katoličku katedralu Bezgrješnog Začeća u Moskvi. U ime monsig. Paola Pezzia, nadbiskupa nadbiskupije Majke Božje u Moskvi, srdačno nas je pozdravio otac Vladimir Kabak, SDB. Naš hodočasnik, kardinal Toppo, bio je glavni celebrant. Poslije mise svi su se svećenici, zajedno s vjerskim vođama drugih religija, okupili pred oltarom te smo tako dobili ovu prelijepu sliku za sjećanje na ovaj događaj.

Toga dana, poslije mise, u Kremlju je, u Ruskom Patrijarhatu, održan sastanak u Odjelu za vanjske odnose sa crkvama.

TLIG je primio poziv koji je potpisao biskup Hilarion Alfeyev, biskup Ruske Pravoslavne Crkve, metropolit Volokolamska, predsjednik Odjela za vanjske odnose sa crkvama i stalni član Svetog Sinoda Moskovskog Patrijarhata.

Bila je to čast za TLIG hodočasnike susresti se sa članovima Ruske Pravoslavne Crkve, osobito što pismo kaže „Njegova Svetost (Patrijarh Kirill) srdačno pozdravlja taj posjet“.

U blizini je i katedrala sv. Bazilija Velikog na Crvenom trgu. Nakon posjeta Crvenom trgu imali smo ručak u centru Moskve, a onda krenuli u obilazak posljednjega od četiriju manastira: Novodevičji manastir

Novodevičji je ženski samostan, a koji ima i svoju čaroliju: ako ste djevojka i tražite muža, dođite u taj samostan i dotaknite toranj Naprudnaya! Da, to čine ruske djevojke, kako je vodič rekao.

Ikone ovog samostana mješavina su pravoslavlja i talijanske tradicije. Na krovu glavne crkve vidi se slika Marijina krunjenja, što je veoma poznato u rimo katoličkim crkvama. Ovaj je samostan poznat po tome što je udomio mnoge ruske kraljevske obitelji.

Uvečer smo čuli još trojicu govornika, biskupa Riah Abo El Assal-a, anglikanski biskup u Jeruzalemu, zatim biskupa Simona Atallah-a, mronitski biskup emeritus, iz Libanona, i bivši predsjednik Episkopalnog vijeća za ekumenska pitanja te biskupa Markosa Gebemedhin-a, rimokatoličkog biskupa iz Etiopije.

Poslije večere imali smo euharistijsko klanjanje i mogućnost za ispovijed.

Šesti dan, četvrtak, 7. rujna 2017. počeo je kao i obično ruskom nacionalnom himnom i Očenašem na aramejskom jeziku, a onda su uslijedili govori trojice govornika: šeik Daneel Abdel Khalek, evangelički pastor Mariano Arellano i nadbiskup Selwanos Boutros Alnemeh, sirijsko pravoslavni metropoli Homs, Hama i Tartus-a.

Nakon pauze hodočasnici su se vratili u dvoranu na Maronitsku misu. Četiri biskupa iz Sirijske tradicije: Maroniti i Sirijski katolik zajedno su koncelebrirali. Evanđelje je pročitao biskup sirijsko pravoslavne crkve, a Fr. Nabil Mouanes održao je propovijed usredotočivši se na Duha Svetoga koji će nas odvesti u Jedinstvo i pomirenje

Popodne smo pošli u glavnu Moskovsku džamiju – veoma lijepu i veličanstvenu građevinu, a na njezinu otvaranju bio je predsjednik Vladimir Putin.

Iz džamije išlo se ravno u Moskovski Židovski centar za međuvjerske susrete. To je bilo po prvi put za nas. Mnogi su muškarci uzeli kipas (židovsku kapicu) koje su bile na raspolaganju na ulazu u sinagogu i stavili na glavu tako iskazujući svoje poštovanje za rabine i židovsku braću. Tu je održan simpozij - međureligijski susret na kojem je govorilo nekoliko govornika: glavni rabin Berel Lazar, otac Safonov, Islam Valitov, rabin dr. Alon Goshen-Gottstein, gosp. Camel Bechikh, poštovani Mishael Tao Chan i, dakako, Vassula.

Nažalost nemoguće je prenijeti sve događaje i govore sa ovog povjesnog i jedinstvenog hodočašća. . Neki od govora se mogu naći prevedeni na ovoj našoj web stranici, ali za neke upućujemo čitatelje, ukoliko govore engleski, da ih potraže na engleskoj web stranici www.tlig.org

Otac Safonov govorio je o iskustvu Ruske Pravoslavne Crkve u međuvjerskom dijalogu vođenom na temelju Međureligijskog koncila Rusije. Primarni zadatak tog Koncila je stvaranje ozračja mira, učvršćivanje moralnih vrijednosti u društvu, kao i praktični rad na poboljšavanju uvjeta vjerskih zajednica u pogledu zakonskih, ekonomskih i društvenih sfera. Prema njegovim riječima, praksa je pokazala da bliskost moralnih vrijednosti čini mogućim da tradicionalne vjere Rusije surađuju, i kao zajednički front učvrsti poziciju za rješavanje mnogih velikih društvenih problema, a to podrazumijeva i ekstremizam. Razlike u vjerskim uvjerenjima nisu razlog za antagonizam ili neprijateljstvo. Naprotiv, za pravi vjernički narod prirodno je imati prijateljske odnose, uzajamno poštovanje i surađivati u društvenim sferama na mnogim područjima u cilju promicanja mira i tradicionalnih moralnih vrijednosti u društvu.

Takva i slična gledišta iznosili su i ostali govornici, a zanimljivo je bilo to što je muftija Islam Valitov govorio na ruskom, njegov je govor na engleski jezik prevodio židovski rabin. Islam je spomenuo poboljšanje međuvjerskog dijaloga i zajedničkog razumijevanja između tradicionalnih religija u sadašnjem društvo, uočava se povećanje vjerske tolerancije, obostranog poštovanja i razumijevanja, a također i suradnja između njih. Razina tog poboljšanja je proces koji se povećava iz godine u godinu. Govoreći o ruskom iskustvu, rekao je da napredak u tom području nije samo poboljšanja u postojećim vezama, nego i prevencija za vjersku ekstremnu ideologiju.

Svakako bih voljela dodati i ovo lijepo svjedočenje poslije govora, koje je supruga rabina Alona podijelila o svojemu prijateljstvu sa jednom Palestinkom, a također i jednog pravoslavnog svećenika, koji je bio odlučio ne ulaziti u džamiju, a ni u sinagogu. A onda je odlučio ipak ući zato što je vjerovao Vassulinom oštroumlju i da nju vodi Gospodin. Zato je bio veoma zahvalan za ova iskustva. Oni koji su to čuli vidjeli su da je unutar njega nešto ozdravljeno. Čini se da su ti pohodi toga dana otvorili srca mnogih kršćanskih hodočasnika, duboko ih dirnuvši i učinivši da shvate da su i oni koji ne dijele našu vjeru još uvijek djeca Božja koje On ljubi na isti način.

Nakon večere svećenici su pripremili euharistijsko klanjanje i ispovijed.

Sedmi dan – petak, 8. rujna 2017.

Toga dana imali smo slobodno prijepodne, te su oni koji nisu išli na Crveni trg sada mogli otići, a posjetili su i Tretjakovsku galeriju, gdje se mogao vidjeli Rubleov original Presvetog Trojstva kao i originalna ikona Vladimirske Gospe izloženu u crkvi koja je povezana s galerijom.

Uvečer smo imali melkitsku liturgiju i molitvu ozdravljenja. Svećenici iz raznih denominacija, kao i Vassula, molili su nad hodočasnicima za ozdravljenje.

Osmi dan – subotu, 9. rujna 2017.

Najčudesnije mjesto ostavljeno je da vidimo toga dana: manastir Novi Jeruzalem! To je replika Crkve Uskrsnuća u Jeruzalemu, a unutar je također replika Svetog Groba. Hodočasnici su stali u redi da bi ušli – uglavnom zbog toga što nikad nisu bili u Jeruzalemu. Atmosfera u toj katedrali puna je strahopoštovanja! Ikone iz Starog zavjeta oslikavaju unutrašnjoj kupole živim nebeskim bojama. Čovjek bi rado zaviknuo: Slava Bogu na visini! Hvala Bogu što su sve to mogli obnoviti u to slavno stanje u kojemu se sve to danas nalazi.

Vassula je i opet imala čudesnu zgodu iz svojega života za muslimanske šeike, naime jedan od njezinih predaka prvi je preveo Kuran na grčki jezik, i ona još uvijek ima primjerak te stare verzije.

Po povratku u hotel imali smo nekoliko sati da se osvrnemo na ono što smo vidjeli i čuli. Onda smo se okupili po posljednji put da čujemo Vassulin oproštajni govor. Vassula ga je započela s međureligijskim koracima koje je poduzeo papa Franjo – veoma moćan video koji je svakoga od nas potaknuo da želimo vršiti samo volju Božju. . https://www.youtube.com/watch?v=jo7OBzpuKJQ

A onda je pročitala slijedeće Gospodinove poruke s međureligijskim pozivom:

„svi ste vi moj narod, bez obzira kojeg uvjerenja ili rase ste, zapamtite ja sam LJUBAV i ja sam vas sve stvorio“; (TLIG Messages, May 1, 1989)

već sam ti poželio dobrodošlicu i zakleo se: “kroz ovaj ću vas cvijet sve okupiti, iz raznih naroda i raznih vjerovanja, i svima vam otkriti svoju očinsku ljubav i milosrđe; (TLIG Messages, February 12, 2000)

tražio sam da sve okupljaš, bez obzira tko su oni, ili kojem su uvjerenju pripadali; (TLIG Messages, February 5, 2004)

taj dar da me čuješ i da svoj duh imaš u mojim nebeskim Dvorima uz moje Prijestolje, dan ti je zbog toga da te usmjerim k svojim ljudima svih naroda i uvjerenja; vidiš, to je moje posljednje upozorenje; rekao sam u svojim Dvorima: „ja ću se pokazati svojim ljudima na ovaj način, i svi narodi čut će me…“ (TLIG Messages, December 8, 2014)

Vassula je jasno dala na znanje da je to bila volja Božja i da nema nikakve sumnje o tome da ovo okupljanje nije bilo po Božjem planu, naše okupljanje iz raznih vjerovanja. Rekla je da ju je Isus učio da nikad na trči pred njim, niti da zaostaje iza njega, nego da ide istim korakom s njim. Bila je to Gospodinova želja da nas okupi kao jednu obitelj da prosvijetli naše umove te da shvatimo veličinu njegove ljubavi koja nema granica. Kroz sve ove 32 godine otkako Gospodin daje Vassuli poruke, mnogo puta je objavljivao da je njegova ljubav ista za svako stvorenje na ovoj zemlji, bez obzira kojemu uvjerenju oni pripadali. Mnoga su poglavlja dana kao ona koje smo gore nabrojali; a evo još jedno:

“nastavit ću pružati svoju ruku svakome, čak i odmetnicima, čak i onima koji me izazivaju dan i noć, vidite li? vi ste svi moj narod, bez obzira na vjeru i rasu; zapamtite ja sam LJUBAV i ja sam vas sve stvorio; (TLIG Messages, May 1, 1989)

„Naučimo“, rekla je Vassula, „od prorokâ iz prošlosti kako su u svojemu životu i na svojemu putu naučili samo-odricanju i samo-zatajivanju stavljajući Božje probitke i i Boga samoga na prvo mjesto. Oni su naučili da se ogole od svojega ega, svoje volje … Završit ću dajući vam mali primjer stabla: Sve grane stabla su svete ako je korijen svet. Nema sumnje da su neke grane odsječene, ali poput izdanaka divlje masline vi ste nakalemljeni među ostale da s njima dijelite bogati sok koje maslinovo drvo daje samo po sebi, ali iako mislite da ste superiorniji u odnosu na druge grane, zapamtite vi ne podupirete korijen; nego korijen podupire vas. A korijen je Bog. Zato, svi vi nemate samo važnu ulogu u uspostavljanju mira i jedinstva, nego obvezu. Iskreno se nadam da će doći dan da ćemo kroz svoje napore postići mir za kojim svi mi težimo i koji Bog očekuje od nas i da iskreno jednog dana možemo reći jedan drugome: „brate moj, sestro moja.“

Poslije Vassule govorio je kardinal Toppo, a njego govor može se naći na ovoj našoj web stranici.

Uslijedila je rimo-katolička misa, da proslavimo kraj veoma blagoslovljenog i plodonosnog hodočašća.

Na kraju ovog hodočašća Vassula i hodočasnički tim primili su brojne zahvale od raznih VIP gostiju našega hodočašća.

Vassula je, pa tako i mi, ovo izvješće završila citatom iz Knjige mudrosti 9, 13-18:

Jer tko može spoznati Božju namisao i tko će se domisliti što hoće Gospodin? Plašljive su misli smrtnika i nestalne su naše namisli. Jer propadljivo tijelo tlači dušu, i ovaj zemljani šator pritiskuje um bremenit mislima. Mi jedva nagađamo što je na zemlji i s mukom spoznajemo i ono što je u našim rukama, a što je na nebu, tko će istražiti? Tko bi doznao Tvoju volju da ti nisi dao mudrosti, i da s visine nisiposlao Duha svoga Svetoga. Samo tako su se poravnale staze ljudima na zemlji, i samo su tako naučili ljudi što je Tebi milo i spasili se Tvojom mudrošću.“

TLIG Hodočasnički tim