TLIG HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU 2013. Vassulino pismo nakon hodočašća

Vassula piše o upravo završenom hodočašću u Svetu Zemlju.

Najprije molimo u nastavku pogledati poziv Pape Franje:

„Predstojeće subote (7. rujna) živjet ćemo zajedno poseban dan posta i molitve za mir u Siriji, na Srednjem Istoku i diljem svijeta. Ponavljam svoj poziv cijeloj Crkvi da živi ovaj dan intenzivno, i već sada izražavam zahvalnost svoj kršćanskoj braći i sestrama, svoj braći i sestrama drugih religija, i svim ljudima dobre volje koji nam se žele priključiti u ovoj inicijativi, na svom mjestu i na svoj način. Posebice potičem vjernike i hodočasnike Rima da sudjeluju u ovoj molitvi bdijenja ovdje na Trgu Sv. Petra od 19 h, kako bismo zamolili Gospodina za veliki dar mira. Neka se moćni vapaj za mir diže iz svake zemlje!“

(Molitva bdijenja prenosit će se uživo na: http://www.youtube.com/watch?v=zw1UYylwwuc )

A evo, dalje, Vassulino pismo:

Dragi hodočasnici PRAVOG ŽIVOTA U BOGU,

Nadam se da ste spremni i svježi opet za drugo PŽUB hodočašće!! Niste li?

95% cijele naše skupine bilo je orno čak i u posljednji naš dan u Svetoj Zemlji, pa čak mislim i na one koji su bili oko 90 godina stari ili iznad toga, moglo im se diviti! Neka budu primjer nama, osobito onima ispod 60 godina. Oni koji su imali problema s nogama, kralješnicom ili stopalima, rekli su da se osjećaju kao da ih netko nosi onim uzbrdicama pri najvećoj vrućini i po neravnim puteljcima. Zato hvaljen bio Isus što im je dao snagu da nastave.

Da, imali smo nekih pritužbi, ponekad nepravednih, nakon silnog rada našeg tima, ali to je dolazilo od ljudi koji nisu navikli putovati, a osobito ne s poteškoćama. Neki su bili opravdani, na pr. oni koji su ostali na pr. izvan zračne luke u ranim jutarnjim satima nakon neprospavane noći, te od 1.00 h u noći čekali vani do 3.45 h u jutro. A onda su još izgubili slijedeći zrakoplov i njihov se put pretvorio u pravu odiseju. Zato se divim njihovoj hrabrosti! Vi koji ste prošli ovakvu vrstu odiseje, hrabro! Iskusili ste ono što sam ja iskusila kroz svoja svjedočenja mnogo puta. Takve sam odiseje Iskusila mnogo puta dok sam putovala ovih 25 godina da bih svjedočila, i vi to znate. Izgubiti vezu zbog zakašnjenja! A onda stres da ne izgubim svoj svjedočki skup koji je bio ugovoren još prije šest mjeseci, provesti čitavu noći na sjedalu u tranzitu, a onda idućeg dana biti pripravna i imati čistu glavu da bih stajala tri sata svjedočeći pred tisućama ljudi; prtljaga ne stiže sa mnom, nemam odjeću da se presvučem za skup koji je čekao na mene itd. itd. Jesam li se žalila i odustala? Nisam. Osim toga i sv. Pavao je također proživljavao i gore, jer je iskusio brodolom u teškoj oluji na moru, a onda bio zatvaran, šiban i imao raznih drugih neprilika. Zato budimo hrabri i ne odustajmo odmah govoreći: „Nikad više u Svetu Zemlju!“ Usporedite milosti koje ste primili tijekom tog hodočašća i blagoslovljena iskustva i gledanja jedinstva u različitosti, zar to nije vrjednije? Apostoli se ne žale.

Želim napomenuti, s obzirom na veliki broj hodočasnika, i premda bih ja voljela sjesti i porazgovarati sa svakim od njih, to je bilo nemoguće. Morala sam biti na oprezu za svaku moguću neugodu, a često sam morala govoriti s vodičima i Teodorom, koja je, kao što znate ponekad morala mijenjati program zbog zakašnjenja ili drugih razloga. Morala sam paziti na mnoge stvari tijekom hodočašća da bismo provodili plan da djeluje sa svim tim promjenama.

Kao što ste vidjeli posljednja tri dana bili smo smješteni u tri različita hotela. To smo morali učiniti zato što ni jedan hotel u Nazaretu nije mogao primiti 700 hodočasnika i zato se prema autobusu u kojem ste bili tako bili smješteni i u hotele, i ni zbog kakvog drugog razloga. Nemate pojma kako je to teško organizirati za više od 700 ljudi, a da svi budu zadovoljni.

Otac Vincent Cosatti i otac Rolf bili su volonteri pri organiziranju misa. Oni su imali potpunu odgovornost koja bi se misa slavila, to je bio njihov dio, ali oni su također bili odgovorni da ne dođe do miješanja pri slavljenju, kako je to nadbiskup Arguelles zahtijevao prije svojega odgovora da nam se pridruži na ovom hodočašću. Ako nešto nije bilo u skladu s očekivanjima, organizatori i ja se ispričavamo. Mi, kao laici, nismo bili u sakristiji da bismo provjeravali da li je sve bilo jasno, niti smo mogli kontrolirati tijek mise.

Iduće hodočašće, ako je volja Božja, počet će u Jordanu, a onda ćemo putovati na devama do Svete Zemlje! Šalim se s vama! Putovat ćemo autobusima … a pokušat ćemo imati manje stresnih prizora i duže ostajati na svetim mjestima. Posjetit ćemo i druga sveta mjesta koja nismo mogli posjetiti ovaj put. Također se nadamo poduzeti putovanje brodom po Galilejskom moru i izabrati restoran pored mora u Galileji.

Znate da će ovaj tim uskoro početi sve nanovo - za organiziranje idućeg hodočašća. Voljela bih od hodočasnika čuti nešto ohrabrujuće, a ne nešto što će obeshrabriti naš tim. Nakon svega oni su samo volonteri, a ne neki pravi putnički stručnjaci. Organizacija će sigurno biti lakša, jer ćemo raditi s istom Putničkom agencijom - „Kenes Tours“. Oni će zajedno s nama nastojati učiniti bolji posao, da bude lakše, bolju hranu, manje piletine i manje zamorno, a iznad svega da ne bude u kolovozu, nego vjerojatno druga polovica rujna.

Isus je zadovoljan, a vi?

Bog vas sve blagoslovio.

U Kristu,

Vassula.