TLIG HODOČAŠPĆE U RIM 2011. Vassulin govor i interview s fra Petrom

IZVJEŠĆE S OSMOG EKUMENSKOG HODOČAŠĆA „PRAVOG ŽIVOTA U BOGU“ ODRŽANOG U RIMU OD 3. DO 11. RUJNA 2011.

Osmo hodočašće PRAVOG ŽIVOTA U BOGU održano je od 3. do 11. rujna 2011. u Rimu, a program je obuhvaćao hodočašća i drugim svetim mjestima izvan Rima. Kao i uvijek bilo je to snažno iskustvo gotovo 800 hodočasnika iz cijelog svijeta - 17 raznih kršćanskih denominacija, 80 svećenika, uključujući kardinale i mnoge biskupe iz 60 zemalja.

VASSULIN GOVOR NA OTVARANJU OVOG EKUMENSKOG HODOČAŠĆA

Prije svega želim svima srdačnu dobrodošlicu. Želim zahvaliti organizatorima koji su radili dvije godine za današnji skup. Nadam se iz dubine svoga srca da će ovo okupljanje na molitvu i hvalu Bogu u Vječnom gradu biti blagoslov za sve nas i za cijelu Crkvu, nadahnjujući Crkvu i ohrabrujući je za nastavak rada na jedinstvu. U svojoj poruci Isus kaže:

„Danas me duboko dirne svaka obzirnost mojih stvorenja da obnove moju poljuljanu Kuću; svakom koraku za sjedinjenje čitavo se Nebo raduje; svaka molitva ponuđena za obnavljanje mojega Tijela umanjuje Očevu srdžbu; na svakom okupljanju za sjedinjenje u moje Ime moji se blagoslovi izlijevaju na one koji sudjeluju na tim sastancima.“ 5. Rujna 1994.

Naš nas Gospodin poziva da gorljivo molimo za pomirenje među braćom. Bog nas je ovdje okupio iz raznih Crkava i tradicija da poslušamo uzdisaje Duha Svetoga koji nas nuka na sjedinjenje. Jedinstvo nikad ne će biti moguće postići ukoliko se ne dogode radikalne promjene u srcima svakog pojedinca, i u svima nama. Visoka razina razgovora svakako je nužna, kao što su teološke diskusije, ali jedinstvo u različitosti može se postići jedino kad mi obični kršćani otvorimo svoja srca milosti Duha Svetoga, umremo sebi i ponizno dopustimo da budemo ispunjeni ljubavlju i razumijevanjem.

Pomirenje je plod ljubavi, ali to se može postići jedino ako smo uvjereni da je razjedinjenost protiv Božje volje, jer to je negiranje ljubavi. Potrebna je poniznost i iskreno obraćenje srca da bi prihvatili jedni druge i Kristu ponudimo svoje potpuno predanje.

Ovdje smo da bi bili primjer dobre volje, a ne neskladnosti. Ovdje smo se okupili da živimo nešto čisto, i da pokažemo svoj mir i ljubaznost jednih prema drugima. Mirotvorci, kao što Sveto pismo kaže (Iv 3, 18), kad rade za mir, siju sjeme koje će uroditi plodom svetosti.

Jedinstvo će biti u svim svojim različitostima. Zaista nema ozbiljnih elemenata koji nas razdvajaju. Dobronamjernost i sagibanje u poniznosti i ljubavi je ono što naš Gospodin želi. To je ključ jedinstva i on želi od nas da ga koristimo. Moramo se moliti za one koji podižu zapreke jedinstvu i ne žele ga u skladu s duhom našeg Gospodina, što se protive Božjoj volji i čine teški grijeh ostajući odijeljeni. Evo što naš Gospodin kaže:

„shvatite ozbiljnost svoje podijeljenosti, hitnost moga poziva i važnost moga zahtjeva... sve što tražim jest ljubav da bi se srušile zapreke vaše podijeljenosti;“ 20. listopada 1991.

U Kol 1, 17-18 pisano je: „On je prije svega, i sve postoji u njemu . On je glava Tijela, Crkve.“

Glava, kao što Sveto pismo kaže, a to je Krist, poziva nas da konsolidiramo njegovo Tijelo sjedinjujući ga. On kaže da smo mi osakatili njegovo Tijelo i da ono više ne funkcionira kao zdravo Tijelo. Zato to Tijelo, to je Crkva, ne može se protiviti i reći glavi: „Jesi li ti još uvijek tamo? Zašto si ti još uvijek tamo? Ne vidiš li kako mi sami pametno i razborito idemo? Mi smo postavili svoje zakone i mi idemo po slovu zakona. A što se tiče jedinstva, to nije za naša vremena, kao što želiš, nego za budućnost.“

Je li to ono što mi kažemo Glavi? Je li to put kojim mi navještamo Krista? Gospodin je rekao u svojoj poruci: „Spustite svoju glavu, tako da se vidi moja Glava, spustite svoj glas da se čuje moj glas!“ Ako on kaže: „spustite svoju glavu“ svakomu od nas, to je zato što smo mi podignuli svoje glave iznad njegove. Kad on kaže: „spusite svoj glas tako da se čuje moj glas“, to je zato što smo mi odbili slušati uzdisaje Duha Svetoga.

Zato dajmo u ove dane naviještati zajedno ono što znači jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje i jedan Bog koji je Otac svih, iznad svih, kroz sve i u svima.“

Jedinstvo će doći samo kad mi počnemo ljubiti Isusa Krista.

VIDEO INTERVIEWs fra Petrom na engleskom

http://www.tligvideo.org/frpetarfinal.html

I na TLIG RADIO Internetu na hrvatskom:

http://www.tligradio.org

Tijekom 24-satnog programa u neodređeno vrijemeIli kliknuti gore na panelu:Library - pa kad se dođe u Library kliknuti na Croatian- interviews - zatim pogledati dolje desno