Molitveni susret PŽUB Hrvatske i Slovenije

MOLITVENI SUSRETI PRAVOG ŽIVOTA U BOGU HRVATSKE I SLOVENIJE U STIČNI

Drugi molitveni susret PŽUB Hrvatske i Slovenije, prema ustaljenom rasporedu, bio je na četvrtu nedjelju u mjesecu, tj. ovaj put 23. siječnja 2011. kada smo im se pridružili, mi, članovi i prijatelji PŽUB iz Zagreba i okolice. Radost susreta sa starim prijateljima, a onda upoznavanje novih zaljubljenika u Boga, uvijek je čar takvih skupova. To je bilo u osmini za jedinstvo kršćana, koji počinje na Vassulin rođendan, od 18. do 26. siječnja. Za velike potrebe sjedinjenja kršćana traži se i žrtva, te je Vassula preporučila, a što je i sama provodila, trodnevni post o kruhu i vodi, a ostalih šest dana da budu bez ribe i mesa, te svakodnevno moliti sva četiri otajstva krunice. Misa svakog dana se uvijek podrazumijeva za one koji si to mogu priuštiti.

U Stični smo imali, kao i prošli put odmah nakon zajedničkog ručka, klanjanje pred Presvetim, a onda svetu misu! Veliki broj vjernika je iskoristio svećenika za ispovijed, osobita pogodnost je bila što taj svećenik govori jednako i hrvatski slovenski. Pričest pod obje prilike nas vjernike uvijek posebno raduje. Sve molitve su bile protkane Isusovom željom za jedinstvom kršćana, pa čak su se i dodatna čitanja otvara na takvim tekstovima. U autobusu smo, kao i u dolasku, molili i pjevali, te nam sve prošlo i prebrzo. (MDV)

Zajednička slovensko-hrvatska proslava 25. obljetnice poruka Pravi život u Bogu

u samostanu Cistercitske opatije Stična u Sloveniji

Piše Dinka

28. studenog 2010. godine navršilo se 25 godina od kada je jedan nebeski anđeo, po zapovijedi Nebeskog Oca, prvi puta progovorio svojoj štićenici imenom Vassula Ryden u Bangladešu. A bio je to tek početak, početak Velike Nebeske Objave Ljubavi! Tada se započelo događati nešto čemu se ni danas ne nazire kraj! Ni ona, a vjerojatno ni on, nisu tada mogli ni sanjati da će se četrdesetak Hrvata i približno toliko Slovenaca 25 godina kasnije sastati u Cistercitskoj opatiji Stična u Sloveniji, kako bi proslavili taj događaj.

Tog snježnog 28. studenog 2010. godine dva su se bratska naroda sastala u samostanu Opatije Stična, kako bi molitvom i pjesmom zahvaljivala Bogu na velikoj ljubavi koju nam svakodnevno iskazuje preko svojih poruka nazvanih Pravi život u Bogu. Po dolasku u Opatiju Stična, oko podneva, već su počele proprhavati prve bijele pahulje želeći nam iskazati dobrodošlicu Neba, da bi ih do večeri napadalo gotovo do koljena. Nakon molitve u tišini samostanske crkve sudjelovali smo u molitvi srednjeg časa zajedno s monasima samostana te je uslijedio razgled samostana u pratnji jednog od njih.

Cisterciti ili Ordo cisterciensis jest monaški red osnovan svršetkom XI. stoljeća u Francuskoj, da bi se već početkom idućega stoljeća proširio po cijeloj Europi. Red je dobio naziv po francuskoj opatiji Citeaux. Cisterciti (trapisti) su kontemplativan red u Katoličkoj crkvi koji služi Bogu i braći ljudima šutnjom, molitvom i tjelesnim radom. Ti tihi monasi cijeli svoj život posvećuju Bogu na životnom putu kojim upravlja križ. Opatija je u Stični utemeljena 1132. godine, tridesetak godina nakon osnutka Reda, na padinama slikopisnih dolenjskih brežuljaka. Udaljena je 30 kilometara od današnje Ljubljane. U vrijeme svoga procvata brojila je preko dvije stotine monaha, a danas ih je jedva petnaestak. Nakon interesantnog povijesnog presjeka života i djelovanja naših domaćina uslijedio je vrlo bogat ručak pripremljen od domaćih vrsta jela, sve samih delicija.Poslije ručka smo nastavili s duhovnim programom u samostanskoj kapeli koja se nalazi u raskošnoj baroknoj dvorani s izuzetno blistavim zlatnim tabernakulom te prelijepim kipovima i slikama Nebeske družine. Dvoipolsatni duhovni program ispunili smo klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, molitvom radosne krunice i slavljenjem svete Euharistije koju je predslavio sam mitronosni opat toga samostana. Molilo se i pjevalo na slovenskom i hrvatskom jeziku te se već i tu osjetilo snažno zajedništvo pripadnika Božje obitelji koju ni kilometri ni jezici nisu mogli odijeliti. Zatim je uslijedilo predstavljanje knjige Jedinstvo - krijepost ljubavi, koja je upravo prevedena na slovenski jezik. Čitali su se fragmenti na slovenskom, ali i na hrvatskom jeziku. Susret je završio jezikom bratske ljubavi kojim je bilo dogovoreno da to neće biti kraj naših zajedničkih molitava i naših zajedničkih susreta. Bilo nam je vrlo lijepo, ali i milosno svima koji su bili otvorena srca, jer dobri Bog obilato dijeli onima koji Ga žele. A i vanjski ugođaj je bio poput omota skupocjenom daru! Naši novostečeni prijatelji, ali i braća u Kristu, vrlo su dragi ljudi koji su ostavili svoj biljeg u srcima svih nas. Bog je bio snažno prisutan sa svima i osjećali smo da obilato prosipa na nas svoje blagoslove! Nakon prebogato provedenog dana sretno smo se vratili svojim domovima, osjećajući još dugo poljupce s Neba kojima smo tog dana bili obasuti.

MIR PRAVEDNOSTI, SLAVA BOGOLJUBNOSTI

28.11.2010. 25 GODINA PORUKA PRAVI ŽIVOT U BOGU

Piše: Snježana

„Zemlja je drhtala i tresla se!

Planinski su temelji zadrhtali.

'Ne ću raskinuti svojega Saveza

Ja ne ću opozvati zadanu Riječ

Zakleo sam se svojom Svetošću,

Jednom za svagda….

Moja će vladavina trajati zauvijek!'

Danas u ovo vrijeme kriza, kad đavao okuplja sve svoje zle sile protiv vas, izlijevajući svoj prezir na one rođene plemenite, ja, u svoje vrijeme pozivam svoje odabranike, kao što je bio moj naum da nastavim širiti svoju Crkvu i unapređivati je da u njoj mnogu svoju djecu uvedem u slavu. Činilo mi se pravednim prolaziti kroz trpljenja i postati prauzor, primjer onima koji će me slijediti u budućnosti i postati kost moje kosti, tijelo mojega tijela i nastaviti zadovoljavati za svoju braću i sestre. Nikad nisam prestao slati proroke, stavljati ih na put Istine, za svoj Spasenjski plan. Ja ih dovodim da ispune svoje plemenite zavjete koje su položili svojim ustima pri našemu božanski očaravajućem susretu. Kad im je dopušteno da se u svojoj velikoj ljubavi prema meni i svojemu plemenitom uvjerenju predaju mojemu Spasenjskom planu, ja istupim naprijed i svojim ih kraljevskim žezlom žigošem istim znakom kojim sam ja osobno bio žigosan, da mi budu nalik i pretvorim ih u svoju sličnost. Sve one koji su me iskreno prihvatili i ne srame se mene, niti se srame tih nebeskih znakova koji pokazuju da oni više ne pripadaju svijetu, danas ćete ih prepoznati po gorljivosti koju imaju za moju Kuću, moju Kuću koja ih odijeva, žar koji ih izjeda! Prepoznat ćete ih kad vidite da su zbog mene izvrgnuti ruglu, kleveti, pljuvanju i progonu! Da, zbog mene će dopustiti da ih se odvuče u blato i stalnu opasnost. Oni ne će kriti svojega lica od nevolje, nego će s mirom izdržati sve kušnje i srce im ne će biti slomljeno, nego posvećeno. Niti će pogaziti svojega zavjeta vjernosti u dijeljenju mojega Križa…(poruka PŽUB od 28. 4. 2000.)

Prva nedjelja došašća, 28. 11. 2010.

Odabrani i okupljeni od Isusa i Marije da sudjelujemo u Spasenjskom planu, u jedinstvu Duha Svetoga, radosni, hrabri i odvažni, unatoč lošoj vremenskoj prognozi, proslavili smo 25 godina poruka Pravog života u Bogu moleći i slaveći svetu misu sa sestrama i braćom u Sloveniji gdje nas je Gospodin razveselio i ohrabrio svojom Riječju iz Svetom pisma: Baruh, 4,21 -37, 5,1-9:

„Ohrabrite se, djeco, zavapite Bogu: on će vas izbaviti iz nasilja, iz ruku neprijatelja. Jer, u Vječnoga se uzdam, on će vas spasiti: od Svetoga očekujem radost: uskoro na vas će se smilovati, Vječni, Spasitelj vaš. S tugom i plačem vidjeh vas gdje odlazite, ali Bog će vas meni vratiti s radošću i klicanjem za sva vremena. Kao što susjede sionske vidješe gdje vas zasužnjuju, tako će naskoro vidjeti gdje će vas izbaviti Bog, koji će doći u velikoj slavi i sjaju Vječnoga. Djeco moja, podnesite pokaranje što se obori na vas od Boga. Neprijatelj te progonio, al' uskoro vidjet ćeš njegovu propast, na njegovu ćeš šiju staviti nogu. Moja su nježna djeca hodila grubim putovima, otjerana kao stado što ga ote neprijatelj. Ohrabrite se, djeco, zavapite Bogu: Onaj koji vas stavi na kušnju, on će vas se spomenuti. Ako vam je misao, zastranivši, bila daleko od Boga, vratite se i tražite ga revnošću desetorostrukom. Jer, onaj koji je na vas nesreću doveo, vašim će spasenjem vratiti vam vječnu radost. Ohrabri se, Jeruzaleme, utješit će te onaj koji ti dade ime. Jao onima koji te zlostavljaju, koji se vesele tvojoj propasti! Jao gradovima kojima su tvoja djeca robovala, teško onom koji ti odvede sinove! Jer kao što je uživao u tvojemu padu i tvojoj se propasti radovao, tako će tugovati nad svojim opustošenjem. Neće se veseliti mnogome pučanstvu, obijest će mu se preobratit u tugovanje, od Vječnoga će na nj doći oganj za mnogo dana, i za dugo vrijeme bit će stan zlodusima. Obazri se na istok Jeruzaleme, vidi radost što ti dolazi od Boga. Evo, vraćaju ti se sinovi koje si vidio gdje odlaze, sabiru se u tebi od istoka do zapada na zapovijed Svetoga i kliču u slavu Božju. Skini Jeruzaleme haljinu tugovanja i nesreće, odjeni se zauvijek ljepotom slave Božje, ogrni se plaštem Božje pravednosti, stavi na glavu vijenac slave Vječnoga; jer Bog hoće pokazati sjaj tvoj svemu pod nebom i zasvagda ti hoće dati ime: “MIR PRAVEDNOSTI i SLAVA BOGOLJUBNOSTI“. Ustani Jeruzaleme, stani na visoko i obazri se na istok: Pogledaj! Djeca se tvoja sabiru, od istoka do zapada, na zapovijed Svetoga, radujući se što ih se spomenuo Bog. Otišli su od tebe pješice, vodio ih neprijatelj, a gle, Bog ih tebi vraća nošene u slavlju, kao djecu kraljevsku. I naredi Bog: neka se snize sve visoke gore i vječne klisure: neka se doline ispune i poravna zemlja da Izrael čvrsto kroči u sjaju slave Božje. A šume i sva stabla mirisna činit će sjenu Izraelu po Božjoj zapovijedi :jer Bog će voditi Izraela u radosti, u svjetlu njegove slave, prateć ga milosrđem svojim i pravednošću.“

Gospodine Isuse, hvala ti za svaku Riječ kojom si nas ohrabrio i dao nam novu snagu i svjetlo. Molimo te neka se po našim malim i velikim žrtvama ispuni tvoj Spasenjski plan koji imaš pripremljen za svakog od nas. Pokaži nam snagu svoje riječi onako kako si nam objavio u Svetom pismu u Izajiji 55, 10 - 11:

„Moć Jahvine riječi, 'Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni, da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako se riječ k meni ne vraća bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.'“

Molimo Te, ljubljeni naš Kralju, daj da donesemo plodove dostojne svoga obraćenja i da to svojim životom pokažemo.

Pozvao si nas da ljubimo i činimo dobro da se u našem životu ispuni ono što nam sv. Pavao govori u Poslanici Rimljanima: “Nikome ništa ne ostanite dužni osim da ljubite jedni druge. Tko tako čini ispunit će sav zakon.“

Braćo i sestre, okrenimo se istinskome sjaju svjetla koje će uskoro zasjati u neznatnosti betlehemske štalice, koje će nas zapanjiti i obuzeti svojom toplinom i ljubavi te raspršiti sve tmine ovoga svijeta. Budimo maleni, jednostavni, nježni, strpljivi, blagi i čisti, prihvaćajmo sve ljude oko sebe i budimo svjetlo svima koje nam Gospodin šalje na životni put tako da svi požele učiti iz poruka Pravi život u Bogu koje nam je Gospodin darovao. Ako maleno Dijete Isus vjeruje da mi to možemo, jer je On naša Snaga, naša Ljubav, naš Mir, onda mi to možemo. I tada će se govoriti silna im djela učini Gospodin, opet su radosni.

„Neka je slavljen i blagoslovljen čas u kojem je Sin Božji rođen od Prečiste Djevice Marije, u ponoć hladne noći u Betlehemu. U tom času, o Bože moj, udostoj se čuti moje molitve i potrebe, po zaslugama našega Spasitelja, Isusa Krista i Njegove Presvete Majke Marije. AMEN! “Mir pravednosti i Slava bogoljubnosti!„