S. Leopoldina svjedoči o porukama PŽUB

S. Leopoldina svjedoči o porukama PŽUB
„MOJA SU DJELA UZVIŠENA I ONI KOJI IM SE RADUJU IMAJU PRAVO USMJERITI SVOJE OČI NA NJIH“ (Oda Presvetom Trojstvu, str.5)

Tko će dokučiti dubinu Božje ljubavi? Što se čovjek više udaljava od Boga, to se Bog više približuje čovjeku. I tako kroz cijelu povijest, Bog nikada nije ostavio čovjeka. Današnji naraštaj okrenuo je leđa Bogu. Izgubio je mir i prolazi kroz moralnu, duhovnu i materijalnu krizu. Bog diže svoje proroke a jedna od njih je Vassula Ryden. Kada sam prvi put susrela Poruke PŽUB i spoznala glavnu poruku JEDINSTVO, u dubini duše znala sam da su autentične. I danas Isus moli svoju velikosvećeničku molitvu preko Vassule, da bude jedno stado i jedan pastir. Meni je na poseban način ova poruka bliza jer se u mojoj obitelji uvijek molilo za jedinstvo kršćana i danas molimo u mojoj redovničkoj zajednici.

Ove poruke su kliktaj Božje ljubavi: „Ja vam pjevam kako bi vas okrijepio, i utješio, zacijelio slomljena srca i proizveo čudesa u vašem srcu.“(Oda Presvetom Trojstvu, str.7). Bog je odlučio ozdraviti svoje stvorenje i kada čitam ove Poruke osjećam blagi lahor Božjeg djelovanja. Isus govori Vassuli da svatko tko čita Poruke neka izuzme Vassulino ime a stavi svoje. Time želi reći da je došao na vrata srca svakog čovjeka da mu ponudi svoju ljubav, osvježi nadu i učvrsti vjeru. U Vassulinim spisima čujemo pozive svih biblijskih proroka. Čujemo proroka Izaiju kako i danas potiče: „ Ako se na me ne oslonite,
održat’ se nećete!’“(Iz 7,9) Vassula ne kaže ništa novo što već Bog nije preko proroka rekao. Novo je što je ta poruka aktualizirana i ponovno izrečena da je čujemo, da nas probudi iz sna i okova zla. Vrlo često čujemo svjedočanstva iz bolnica kako se ljudi bude iz dugotrajne kome slušajući nježne riječi svojih najdražih. Ove Poruke su te osvježavajuće riječi, kao rosa koja pada na uveli cvijet i čini ga svježim i dražesnim. One su poziv na radost: „ Bog, kojega smatrate nepristupačnim, nevidljivim ili skrivenim bićem, sada vam pomaže! Radujte se u ovim vremenima milosrđa i budite sretni“ (Oda Presvetom Trojstvu, str.6) Ovaj zanosni kliktaj u Porukama podsjeća nas na biblijsku knjigu Pjesmu nad pjesmama. No,upravo je to što mnoge čitatelje zbunjuje i osporavaju autentičnost ove proročke objave: „ Kako se to skriveno biće iznad svakog bića, potpuno nepojmljivo, koji je Bog, može očitovati na taj najmističniji način u ova naša sadašnja vremena i izraziti se tako izravnim izričajima kroz jednu od nas, koja je također prah i pepeo“( Oda Presvetom Trojstvu, str.6- 7). Vassula, kao i svi proroci kroz povijest, ima svoje mnoge protivnike. To su „farizeji našega vremena“ koje Isus u Porukama kori i opominje . Zato se u njenim spisima, poput proroka Jeremije, ponekad naslućuje tihi jauk: „Jao meni, majko, što si me rodila, da svađam se i prepirem sa svom zemljom“. (Jr 15, 10)

Poruka koju nam Vassula prenosi hitna je. Ona poznaje velik broj budućih događaja. Na pomolu su katastrofe koje možemo izbjeći obraćenjem i vraćanjem u Božje okrilje. Zato apokaliptični govor u ovim spisima sadrži nadu a ne strah. Prema Porukama, put obraćenja vodi kroz molitvu, sakramenete i praštanje.

Bog je Vassulu obdario mnogim karizmama kako bi ispunila poslanje koje od nje očekuje. U osobnom susretu sa ovom mističarkom i jednostavnom ženom, oduševila me njena krotkost i poniznost. Ona najprije sama živi ono što Isus traži od svih nas.

Zahvaljujem dragom Bogu što nas nije zaboravio, što nam u uho šapće: Stvorenje, ne plači! Ne tuguj! Nego raduj se i veseli! Neka se ne čuju tužaljke kad vam vaš Stvoritelj pjeva! (Oda Presvetom Trojstvu, str. 6) Ovu Poruku prenosim svima koje susrećem, želim svoju duboku radost podijeliti s drugima.

Zahvaljujem i Vassuli što hrabro i neumorno, dan i noć, po studeni i vrućini vjerno prenosi Božju Riječ. Za nju možemo reći zajedno sa prorokom Izaijom: „ Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, nosi sreću,i spasenje naviješta,govoreć Sionu:»Bog tvoj kraljuje!«(Iz 52, 7)

S. Leopoldina K.

Mostar, BiH