Veljača 2016/2

Dragi slušatelji, vi slušate radio Pravi život u Bogu i evo vijesti za ovaj tjedan.

Donosimo vam IZVANREDNE VIJESTI …

Papa Franjo i vođa Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kirill, održali su povijesni privatni susret u Havani, na Kubi, u petak, 12. veljače 2016.

Istočne i Zapadne crkve razdijeljene su još od Velikog raskola 1054. godine. Ovo je bio prvi sastanak između vođa Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, koja je najveća u pravoslavlju.

U potpisanoj zajedničkoj deklaraciji od 30 točaka, Papa i Patrijarh govore o zajedničkim odnosima između ovih Crkava, najvažnijim problemima njihovih vjernika i perspektivi za napredak civilizacije.

U ovoj deklaraciji obojica su crkvenih vođa rekli da je do ovog susreta bilo moguće doći samo po „Volji Boga Oca,“ i dodali: „Zahvaljujemo Bogu, slavljenog u Trojstvu, za ovaj susret, prvi u povijesti.“

Deklaracija govori o podijeljenosti između katolika i pravoslavaca kojima je bila uskraćena sveta pričest u euharistiji gotovo 1.000 godina.

Papa i Patrijarh razgovarali su o nadi da unatoč preprekama, ovaj susret može doprinijeti ponovnoj uspostavi jedinstva kojega Bog želi, za koje je Krist molio: „da svi budu jedno, kao što si Ti, Oče, u meni i ja u Tebi … tako da i oni u nama budu jedno“ (Iv 17, 21).

Nakon potpisivanja deklaracije, papa Franjo i patrijarh Kirill zagrlili su se i razmijenili tri poljupca na obraz.

Također imamo vijesti iz Engleske crkve:

Justin Welby, nadbiskup Canterbury, najavio je da će se Engleska crkva priključiti razgovorima koji su već poduzeti od strane pape Franje, koptskog lidera pape Tawadrosa i Carigradskog patrijarha Barholomewa I. da se dogovore oko fiksnog nadnevka Uskrsa. Ovo je objavljeno nakon susreta primasa Anglikanske zajednice u Canterbury, održanog od 11. do 15. siječnja 2016. u Canterbury-u, u Engleskoj.

Dragi slušatelji, hvala na slušanju radija Pravi život u Bogu. Bog vas sve blagoslovio.