Razlučivanje poslušnosti

Članak pod naslovom „Poslušnost – bolje od posta“ od o. Johna Abbertona poslan je TLIG forumu (22. listopada 2001.). govori se o poteškoćama u kojima se našla Ana Lizarralde sa svojim biskupom u Urugvaju.

Ovo je Vassulin odgovor na pismo o. Johna.

Dragi oče Johne,

Pročitala sam pismo u vezi sa Aninim slučajem. Ima nekoliko pitanja koja ne razumijem, nešto što se rekli, i oprostite mi ako ću protusloviti nekom dijelu Vašeg pisma.

Biskup, kao što ste rekli, ne djeluje u skladu s kardinalom Ratzingerom i ne slijedi točno pravilo Kanonskog zakona te zbog toga nije u jedinstvu s Papom po tom pitanju. Drugim riječima on je potpuno neposlušan. Zar Vi ne biste bili neposlušni Crkvi, Papi i Božjoj volji ako bi slušali i postali suradnik nekom anrahistu koji je stvorio svoja vlastita pravila da bi ih nametnuo ljudima?

Kad ste rekli da ne poznajete ni jednog sveca koji je bio 'neposlošan' svojemu superioru, griješim li ako kažem da je sv. Ivana Orleanska poznata po tome što nije slušala ni poslušala svoga biskupa Cauchona? Ona je slušala samo Božji glas i nije obraćala pozornost na ono što joj je biskup naređivao da učini. Ona je izvršila svoje poslanje uspješno.

Čitajući malu knjižicu Majke Tekle, koju mi je dala jedna redovnica sv. Brigite o sv. Brigiti Švedskoj, u knjizi koja se zove „Majka Božja i sv. Brigita“, koju je tisako Vatican Polyglot Press 1983., na str. 34 do 78 pročitala sam slijedeće: „Za ljubav poslušnosti bolje je predati svoju vlastitu volju čak ako to i nije dobro i poslušati superiora UKOLIKO to nije štetno za spasenje duše ili na bilo koji drugi način nerazumno.“ A onda o svećeniku: „On bi morao ponizno poslušati svoga superiora u svemu OSIM AKO SE TO NE PROTIVI Bogu.“

Krjeposti poslušnosti potrebno je razlučivanje i veliko nutarnje prosvjetljenje da bi se odredilo i vidjelo da li taj zahtjev dolazi od Boga i da li je u skladu s Božjom voljom. Ako ono što je naređeno od strane superiora ili biskupa nije u skladu s naučavanjem Crkve i nije u skladu s pravilima Kanonskog zakona i uglavnom nije u skladu s Božjom, Božanskom voljom, ni u skladu s Našom Gospom (koja je govorila sv. Brigiti), jesam li ja u krivu ako kažem da čovjek ne bi smio poslušati samo zbog toga što je rečeno da posluša? Čovjeku je potrebna pronicavost, ispravite me ako griješim, ako taj biskup ili superior krši božanski zakon i volju Božju, onda ono što on čini upravo je u suprotnosti s Božjom voljom. On je onaj koji je neposlušan i u tom slučaju on potiče na nešto što je mrtvo i ukinuto, a to je Indeks.[1] Po mome, taj je biskup sastavio svoja vlastita pravila i kanonske zakone. Ako bi (ovdje uzimam kao krajnji primjer) taj biskup idući put rekao Ani da ide i objesi se, treba li ona poslušati nešto što je protiv Božjih pravila, i ubiti se? Kako biste je Vi posavjetovali u tome?

Ako nas Crkva uči da budemo dobri kršćani i nas laike hrabri da evangeliziramo i molimo, a onda imate biskupa koji to negira i kaže vam da se vaša molitvena zajednica mora ukinuti, treba li to čovjek poslušati?

Istina je da kršćanin, kao što kažete, mora čitati Sveto pismo i slušati naučavanje crkvenih autoriteta. Znači, moramo slušati što Sveto pismo kaže u Dj 4, 18-20: „Tada ih pozovu unutra te im strogo zabrane da o Isusovu imenu govore i uče. Ali im Petar i Ivan odvrate: 'Sami prosudite je li pravo pred Bogom da se više pokoravamo vama nego Bogu! A što je do nas, mi ne možemo drukčije nego govoriti što smo vidjeli i čuli'“. A onda u Dj 5, 29: „Treba se više pokoravati Bogu nego ljudima“. Ne pada li vam na pamet da bi reakcija tog biskupa više bila u skladu s ponašanjem masona i da je on možda jedan od njih i da bi mogao biti neprijatelj Crkve?

Što još čovjek može reći osobito o onome u Mt 12, 1-8? Osobito na Kristove riječi: „Više volim milosrđe nego žrtvu!“ Meni se čini da je Ana žrtvovala mnogo i čovjek se treba zapitati: „Je li se ovo svidjelo Isusu?“

Još jednom, oprostite zbog ovog izazova, a bit će mi drago primiti Vaš odgovor i ispravak onoga u čemu griješim.

U Božjoj ljubavi,

Vassula

[1] Indeks - Index librorum prohibitorum - popis zabranjenih knjiga u kat. Crkvi, popis djela što ih vjernici nisu smjeli čitati bez posebnog dopuštenje crkvenih poglavara.